Tiedonvaihtoa ja uusia ideoita ammattikorkeakoulupäivillä

Osallistuimme tapahtumavastaavamme Valtteri Törmäsen kanssa 19.5- 20.5.2015 Tampereella järjestettyihin AMK- eli ammattikorkeakoulupäiville. Tapahtumaan osallistui ympäri Suomea osallistujia erityisesti opettajien, ammattikorkeakoulujen johdon, opiskelijakuntien ja opetus- ja kulttuuriministeriön väkeä. Myös ARENE eli ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto sekä ammattikeskusjärjestöt SAK ja Akava olivat hyvin edustettuina. Aiheita oli useita, mutta eniten keskustelua aiheuttivat lukukausimaksut ja innovaatiotoiminta.

Suurinta väittelyä kaikista aiheista käytiin ehdottomasti lukukausimaksujen kohdalla EU- ja ETA-maiden ulkopuolisille. Tähän keskusteluun yleisö osallistui hyvinkin aktiivisesti mukaan lukien myös opiskelijakuntamme tapahtuman twitteriseinän kautta, josta puheenjohtaja poimi kysymyksiä panelisteille. Paneelissa olivat SAMOKin puheenjohtaja Joonas Peltonen, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola sekä Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder. Ennen paneelia asiasta piti puheenvuoron myös Opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Hannu Sirén. Väittelyssä AKAVA ilmoitti linjakseen tukevansa lukukausimaksuja, joita myös ministeriön edustaja Hannu Sirén näki väistämättömänä. Puolestaan STTK:n Antti Palola sekä SAMOKin Joonas Peltonen vastustivat lukukausimaksuja. Erityisesti Joonas Peltonen vaikutti väittelyssä pätevältä ja osasikin tiedollaan jättää vanhemmat herrat välillä mykäksi.

Lisäksi puhuttiin paljon innovaatiotoiminnasta, johon opiskelijakunnat osallistuivat ennen kaikkea tuomalla esiin sen, että korkeakoulun sisällä olevia innovaatioita syntyy vain ottamalla opiskelijat mukaan kaikille päätöksenteon tasoille ja kannustamalla sekä tilojen että rahoituksen myötä opiskelijakuntien kehittymistä. Paljon puhetta käytiin myös siitä, miten yritysmaailman vaatimuksia voisi yhdistää korkeakoulujen opetukseen. Yleisesti erilaiset kokeilut kurssien kautta nousivat paljon kannatusta saavaksi lähtökohdaksi. Tällä tarkoitettiin yleisesti sellaisia uusia lähestymistapoja, joita yritykset eivät välttämättä itse uskaltaisi toteuttaa vaan uusien lähestymistapojen testailua tutkittaisiin korkeakoulujen kautta. Luonnollisesti myös projektityöskentely tuntui olevan päivän sana,  koska projektin tavoitteeksi, toisin kuin kokeilun, asetetaan aina onnistuminen.

 

Tapahtumassa oli myös rinnakkaissessioita, joissa pienimuotoisilla workshop-tyyleillä mietittiin ratkaisuja nykyisiin ammattikorkeakoulun ongelmiin, ennen kaikkea kansainvälisyyden kehittämiseen, mutta myös muun muassa viestintään, tutkimus-, kehitys ja innovaatiotoimintaan sekä digitalisaatioon.

Tapahtumien tärkein suola oli ennen kaikkea verkostoituminen ja ideoiden ja ajatusten vaihto muiden opiskelijakuntien kanssa! Tapahtumaan osallistui miltei kaikki Suomen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnat, joten keskustelua pääsi käymään hyvinkin monien opiskelija-aktiivien kanssa hyvinkin monenlaisista aiheista. Jälleen monia uusia ideoita rikkaampana jatkamme loppukevättä opiskelijoiden edunvalvonnan parissa.

 

 

Uudet ideat

Toisille jaettavat

Yhteiseen hyötyyn

 

OSAKOn hallituksen puheenjohtaja

Juha Heikkinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *