Ulkomaisten e-artikkeleiden haku ei ole koskaan ollut näin helppoa

Niin kauan kuin elektronisia aineistoja on ollut tarjolla niiden löytäminen on ollut oma erityinen päänsärkynsä. Tuskan helpottamiseksi kirjastot ovat tarjonneet asiakkailleen monenlaisia työkaluja e-artikkeleiden paikantamiseen. Uusin niistä on Primo Central Index.

Aikojen alussa (eli 2000-luvun alkupuolella*) elektronisia julkaisuja haettiin vain ja ainoastaan tietokantojen omista hakuliittymistä (eli kirjastoslangilla natiiveista). Tämä tarkoitti sitä, että tietokannat avattiin vuoronperään ja samat haut tehtiin joka liittymässä erikseen. 

Vuonna 2003 tuli Nelliportaali, joka on kovassa käytössä edelleen. Nelliportaali ei ole ollut käyttöliittymältään ongelmaton alun perinkään, mutta siinä oli edelliseen nähden huomattavasti etuja. Tärkein niistä oli, että Nelliportaali mahdollisti saman haun tekemisen useasta tietokannasta yhtäaikaa.

Hakuprosessi oli ja on edelleen varsin haastava. Ensin täytyy osata valita aineistot tai tietokannat, joihin haku kohdistetaan. Asiakkaan avustamiseksi aineistot on jaoteltu nimen, aineistoryhmän tai -tyypin mukaan. Niitä voidaan hakea myös asiasanoilla tai sanahaulla aineistokuvauksesta. Koska sama haku hakee useista joskus hyvinkin erilaisista tietokannoista, hakulausekkeessa voi käyttää vain kahta hakusanaa. Lisäksi hakutulokset ovat erittäin suuria (satoja tuhansia), mikä vaikeuttaa etsityn tiedon tai dokumentin löytymistä (Lähde).

Jotain Nelliportaalin käytettävyysongelmista kertonee, että se jäi tyystin hyödyntämättä eräältäkin (peräti kirjastoalan *köhköh*) opiskelijalta opinnäytetyöhön liittyvässä tiedonhaussa vuonna 2006, vaikka se oli jo siihen aikaan kovasti käytettävissä Tampereen yliopistossa.

Kehitys kuitenkin kehittyy ja ajat muuttuvat, joten kymmenisen vuotta jälkeen Nelliportaalin syntymän korkeakoulukirjastoissa kurkotetaan jälleen kuuseen tähtiin. Leevin uuteen käyttöliittymään on nimittäin integroitu uusi hakemisto tieteellisiä artikkeleita, e-kirjoja ja julkaisuja eri kustantajilta: Primo Central Index.

Primo Central -hakukäyttöliittymä (eli uusi Leevi) on yksinkertaisuudessaan kaunis, hakulogiikka anteeksiantavan sumea ja haut räpsähtävät näytölle sekunnissa. Hakutulos on yhä massiivinen, mutta rajaamien on helppoa joko lisäämällä hakusanoja edellisten perään tai hyödyntämällä vasemman reunan rajausvalikkoa. E-aineistot ovat helposti saavutettavissa myös kotoa. Enää ei tarvitse huolehtia käytitkö oikeaa linkkiä, linkkipolkua tai oikean väristä lukkoa navigoidessasi hakuun. Riittää, kun kirjaudut sisään Leeviin sähköpostitunnuksillasi.


”Primo Central -hakukäyttöliittymä on yksinkertaisuudessaan kaunis,
hakulogiikka anteeksiantavan sumea ja haut räpsähtävät näytölle sekunnissa”

Kansalliskirjaston Finna-toimisto on luvannut, että PCI kattaa yli 90 prosenttia Nelliportaalin ulkomaisista aineistoista. Tunnustan, että olemme kirjastossakin jo löytäneet itsemme haaveilemasta ajasta, jolloin Nelliportaalin kymmeniä sekunteja kestävät haut ja tiedonhakuinfoissa käyttöliittymän ulkonäön herättämä tyrmistys diginatiivien kasvoilla sekä reaktion nostattama kuumotus informaatikon poskilla ovat vain hupaisia yksityiskohtia entisaikojen primitiivisestä kirjastoarjesta. (Wo)man can dream…

Anu Elsilä
informaatikko
Oulun ammattikorkeakoulun kirjasto 

* Allekirjoittaneen ajanlasku alkoi vasta 2000-luvun alussa, koska niihin aikoihin aloittelin kirjastoalan opintoja. Olen kuullut kerrottavan, että elämää oli kyllä ennen sitäkin, mutta ymmärtänette, etten yritä esittää tietäväni 90-luvun korkeakoulukirjastoelämästä yhtään mitään.

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *