Ruohonjuuritasolla Edinburghissa

 

Ruohonjuuritasolla Edinburghissa
Ruohonjuuritasolla Edinburghissa
Ruohonjuuritasolla Edinburghissa

 

TESS hankkeen edettyä puoleen väliin oli aika katsoa, mitä tähän mennessä on saatu aikaan. Toukokuun viimeisellä viikolla otimme suunnaksi Edinburghin, johon kollegamme James Hutton Institutesta olivat järjestäneet hankkeen mid-term conferencen sekä partneritapaamisen, johon osallistuisivat kaikki 8 tutkimuspartneriamme eri Euroopan maista.

 

Matka Oulusta Edinburghiin kulki Helsingin ja Lontoon kautta, pituutta matkalle tuli näin melkein 9 tuntia. Onneksi lennot olivat aikataulussa ja vaihdot sujuivat. Olo oli silti aika väsynyt, kun illalla viimein saavuimme hotellillemme, joka sijaitsi Edinburghin vanhassa kaupungissa. Totesimme, että hotellin valinta oli sujunut ainakin siinä mielessä nappiin, että kaikki Edinburghin yliopiston rakennukset, joissa konferessi ja kokoukset järjestettiin sijaitsivat lähes hotellin naapurissa.

Ensimmäisenä aamuna ennen varsinaisen työskentelyn alkua meillä oli muutama tunti aikaa kierrellä kaupungilla. Suuntasimme aluksi kulkumme Holyrood Parkiin, joka sijaitsee lähellä vanhaa kaupunkia. Kyseinen kukkula olikin hieman haastavampi kiivetä, kuin kartta oli antanut ymmärtää, mutta näköala ylhäältä oli kiipeämisen arvoinen. Kukkulan juurella sijaitsee muuten myös Skotlannin parlamenttitalo.

Ensimmäisen päivän työpajan aiheena oli kevään aikana tehtyjen haastatteluiden analyysin suunnittelu ja artikkelien alustavien teemojen muotoileminen.  Tämä oli minulle ensimmäinen kerta kun pääsin tapaamaan muita TESS tiimiläisiä eri maista, ja oli hauska saada vihdoin kasvot kaikille nimille ja talven ja kevään aikana lähetetyille sähköpostiviesteille.

Toisena päivänä ohjelmassa oli hankkeen mid-term conference. Päivän aikana kuultiin mielenkiintoisia puheenvuoroja. IPCC:n jäsen, professori Ottmar Edenhofer Potsdam Institute for Climate Impact Research:ista antoi globaalin näkökulman kasvaviin hiilidioksidipäästöihin. Pam Warhurst piti eläväisen esitelmän Incredible Edible kaupunkiviljely-projektista, jossa on vahvasti mukana myös yhteisöllisyyden vahvistaminen. Kersty Hobson Oxfordin yliopistosta puhui yhteisöpohjaisten aloitteiden vaikutusten mittaamisesta ja sen haasteista. Kuulimme myös Pete Northin Liverpoolin yliopistosta puheenvuoron liittyen asuinympäristöjen viihtyisyyteen ja vaurauden tai hyvinvoinnin tarkasteluun uudesta näkökulmasta. Viimeisenä runoilija Emily Hinshelwood luki meille päivän aikana kirjoittamansa runon ”Transition”, joka onnistui hienosti tiivistämään konferenssin sanoman: Believe in the Power of Small Actions.

Usein saattaa kuulla vähätteleviä kommentteja ruohonjuuritason toiminnasta: miten me voisimme täällä vaikuttaa mihinkään, kun suuret saastuttajamaat ja päättäjät eivät tee mitään. Meidän pienet tekomme saattavat vaikuttaa merkityksettömiltä. Näin varmasti osittain onkin, mutta hiilijalanjäljen lisäksi tällaisen toiminnan tarkastelussa tulisi huomioida myös sen sosiaaliset vaikutukset. Yhteisöjen voimaannuttaminen ja paikallisten ihmisten hyvinvointiin liittyvät vaikutukset voivat tällaisessa toiminnassa olla merkittäviäkin. Ihmisillä on tarve tehdä itse ja tuntea voivansa vaikuttaa jokapäiväiseen elämäänsä. Lisäksi osa pienistä toimijoista voi kasvaa ajan kuluessa suureksi ja näin ollen vaikutuksetkin kasvavat merkittävästi. Suomesta esimerkkinä voisi mainita Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksen, joka alkuvaiheessaan oli vain paikallisten ihmisten tavaranvaihtopäivä, mutta nykyisellään kierrättää n. 3 miljoonaa tavaraa vuodessa ja työllistää yli 400 ihmistä. Näitä kasvutarinoita me tutkimme TESSissä tavoitteenamme löytää menestystekijöitä ja keinoja, jolla ruohonjuuritason toimintaa voidaan tukea paikallisella ja kansallisella tasolla.

Seuraava partneritapaaminen järjestetäänkin sitten tammikuussa 2016 Suomessa! Sitä odotellessa voi vaikka käydä katsomassa millaisia vaikutuksia hiilijalanjälkeen elämäntapaan liittyvillä valinnoilla on. 

Johanna Pihlajamaa/projektisuunnittelija TESS/Luonnonvara-alan osasto 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *