Huom! Oamkin blogi poistuu käytöstä
Osana verkkoympäristön uudistustyötä blogisivusto poistuu käytöstä 30.6.2024. Blogien kirjoittajat vastaavat omien tekstien talteenottamisesta ja arkistoimisesta. Ajankohtaisten blogien julkaisemista kannattaa tarjota Oamk Journalille. Blogi on saatavilla lukutilassa sisäverkosta 31.12.2024 saakka.

Draamaa luokkahuoneessa

Me opettajat saimme heti lukuvuoden alkajaisiksi mainoksen, jossa kerrottiin koulutuksesta nimeltä  ”Draamamenetelmät ja mielikuvatyöskentely korkea-asteen opetuksessa (4 op)”. Jostain syystä se herätti täällä Taloushallinnon bunkkerissa suunnatonta hilpeyttä. Ehkä meillä kaikilla oli pienoinen epäilys siitä, että draamamenetelmät eivät oikein istu esimerkiksi kirjanpidon tai verotuksen opetukseen. Mutta mitäpä jos me olemmekin aivan väärässä?

Mietitäänpä vähän… Laskentatoimen perusteissahan voisi tehdä niin, että opiskelijat jaetaan pituuden mukaan kolmeen ryhmään: pitkiin, keskimittaisiin ja lyhyisiin. Pitkät saavat kunnian toimia tiliristikkoina: heidän otsaansa täpätään post-it –lappu johon on kirjoitettu tilin nimi ja he menevät seisomaan kädet sivulle ojennettuna luokan seinustalle. Lyhyet opiskelijat puolestaan ovat rahasummia, joita kutakin on kaksi kappaletta. Keskikokoiset puolestaan ovat kirjanpitäjiä, jotka ohjaavat rahasummia juoksemaan tilin debet- tai kredit –kainaloon. Siis tyyliin: ”200 Kassatilin debetiin ja toinen 200 Myyntitulojen kreditiin!” – ja rahasummat ampaisisivat kilvan matkaan! Tästä tosiaan pitäisi kehitellä jonkinlainen kilpailu: mikä joukkue saa nopeimmin tilit selviksi? 

Verotuksessa taas voitaisiin isoimmat opiskelijat nimetä verottajiksi. He pukeutuisivat karhupukuun ja tulisivat pienyrittäjiä esittävien opiskelijoiden yritysten ovelle koputtelemaan. Siinä sitten yhdessä kiisteltäisiin siitä, mitkä kulut ovat vähennyskelpoista ja mitkä eivät. Molemmat osapuolet tekisivät kilpailevia laskelmia maksettavaksi tulevan veron määrästä. Erimielisyydet voisi ratkaista esimerkiksi kättä vääntämällä.

Niin ja tilintarkastuksen opetukseen draamaa saataisiin aikaan vallan helposti! Puolet ryhmästä olisi katalan kirjanpitäjän roolissa ja toinen puoli esittäisi virkaintoisia tilintarkastajia. Siinä sitten kilpailtaisiin siitä, kuinka hyvin kirjanpitäjät onnistuvat pimittämään virheitä ja koiruuksia tilikirjoihinsa – ja kuinka hyvin tilintarkastajat puolestaan löytävät huomautettavaa tilinpäätöksistä. Tässähän olisi suorastaan opintojaksojen rajat ylittävä, integroitu ja sulautuva oppiminen kyseessä!

Tätähän voisi jatkaa ihan loputtomiin – mutta nyt täytyy kyllä lopettaa ja alkaa kurssianomusta väsäämään!

Ulla Reinikainen, Taloushallinnon lehtori

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *