Patti Smith: Just kids – Ihan kakaroita (2010) (suom. Antti Nylén)

PATTI SMITH (Patricia Lee Smith 1946-) tunnetaan monipuolisena, intellektuellina ja rohkeana taiteilijana. Hänen debyyttialbumi Horses ilmestyi vuonna 1975. Tuon levyn mustavalkoinen kansi on yksinkertaisuudessaan vaikuttava ja antaa kuvan vahvasta naistaiteilijasta. Saman kuvan Smithistä antaa myös hänen omaelämäkerrallinen, henkilökohtainen romaaninsa Just kidsIhan kakaroita. Romaanin keskipisteessä ovat kaksi nuorta taiteilijaa, Patti Smith ja Robert Mapplethorpe (1946-1989). Romaani kertoo Patti Smithin elämästä aina vuoteen 1989 asti ja jatkoa on tulossa.

Kirjassa Patti Smith saapuu New Yorkiin maanantaina vuonna 1967 ja hän kertoo saapumisestaan kaupunkiin: ”Olin taikauskoinen. Oli maanantai; olin syntynyt maanantaina. Erinomainen päivä saapua New York Cityyn. Kukaan ei odottanut minua. Kaikki odotti minua”. Kirja kertoo New Yorkista ja erityisesti Hotel Chelseasta. Smithin ystäväpiiriin kuului tuohon aikaan kuvataiteilijoita, valokuvaajia, näyttelijöitä ja muusikoita. Smith tapasi valokuvaaja Robert Mapplethorpen kesällä 1967 ja heidän suhteestaan muodostui äärimmäisen läheinen ja erityinen. Vaikka rakkaussuhde päättyi, he pysyivät hengenheimolaisina ja ystävinä Robertin kuolemaan asti.

Kirjan myötä oma mielikuvani Patti Smithistä taiteilijana sai syvyyttä. Hän on hämmästyttävän vahva ja itsenäinen nainen, jolla on taiteellinen päämäärä. Smith on järkkymätön mutta samalla herkkä taiteilijasielu, jolle mikään elämässä ei ole vierasta. Hän on ymmärtäväinen, suvaitsevainen ja humaani taiteilija, joka välittää muista ihmisistä. Muistelmien jatko-osa, M Train, ilmestyy lokakuun 6. päivänä ja markkinointikiertue starttaa New York City Librarysta.

PATTIsta lisää kiinnostuneille…

Maarit Koskela KIR4KA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *