Strayed, Cheryl: Villi vaellus

 

Cherylin elämässä on tapahtunut paljon vaikeita asioita. Äidin kuolema keuhkosyöpään vain 45-vuotiaana suistaa Cherylin raiteiltaan hän menettää otteen oman elämänsä hallintaan. Avioliitto hajoaa, huumeet ja irralliset seksisuhteet tulevat kuvaa. Mieltä vaivaavat kuitenkin äiti, joka väkivaltaisesta avioliitosta ja köyhyydestä huolimatta jaksoi uskoa elämään ja kannatella perhettä sekä muistot lapsuuden kodista.  Ajatus muutoksesta alkaa kyteä mielessä.

Nähtyään mainoksen vaellusreitistä, joka kulkee Meksikon rajalta Kanadan rajalle ­Pacific Crest Trailin eli PCT vaellusreitti.  Linnuntietä tuon reitin pituus on 1600 km mutta polkuja pitkin matkaa kertyy enemmän.

Kirjassa kuvataan Cherylin sinnikästä etenemistä ilman aikaisempaa vaelluskokemusta. Hajoavat vaelluskengät, jeesusteipin monikäyttöisyys, irtoavat varpaankynnet, valtava painava rinkka, jota myöhemmin toiset vaeltajat kutsuvat Hirmu nimellä, hiertää lantion ja olkapäät verille.  Ainoa asia joka valmistaa seuraavaan vaelluspäivään oli edellinen vaelluspäivä.

Yksinäisyydessä vaeltaessaan hän kuitenkin selvittää omaa elämäänsä.  Seuraavalla etapille tilatut tavarat, ruoka, vaatteet sekä toisten vaeltajien kohtaaminen sekä kokemusten vertaaminen antavat voimia jatkaa eteenpäin. Viimein tavoite on saavutettu, Jumalten silta on edessä.  Cheryl on vaeltanut 1770 km ja hän on selvinnyt  kolmesta kuukaudesta, 100:sta vaelluspäivästä.  Uusi elämä voi alkaa.

Kirja on matkakertomus. Matkan – vaelluksen aikana kirjailija kuvaa Cherylin tarinaa kahdessa tasossa, muistoissa kerrataan elettyä elämää ja nykyisyydessä. Kertomus on omaelämänkerrallinen tarina joka kehottaa ihmisiä luottamaan toisiin ihmisiin ja itseensä.

Cheryl  Strayed, Villi vaellus ( Wild.  From lost to found on the Pacific Crest Trail) Like 2013

Paula Konttaniemi

KIR4KA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *