Fed ´an Paušu : Tuhkamukki : Suakkunoi karjalaksi = Satuja karjalan kielellä (1996)

Onko asiakkaasi tiedustellut karjalankielistä kirjallisuutta, tai onko mieleesi tullut muuten tutustua karjalan kieleen? Tuhkamukki on valtimolaisen, nykyään eläkkeellä olevan opettajan Paavo Harakan (1941-) karjalan kielellä kirjoittama satukirja, joka on kuvitettu Elvira Bystrovan lystikkäillä mustavalko piirroksilla. Satuja on yhteensä 18. Osan saduista on itse kunkin lapsuuden ajalta tuttuja kuten Lumikki, Kuldakala, Tuhkamukki (=Tuhkimus) ja hölmöläissatuja mutta kirjasta on myös uusia tuttavuuksia kuten Tšuari da briha ja Kondie henähäkiz. Kirjassa on yksi satu, joka on kirjoitettu sekä suomeksi että karjalaksi ”Hevon val´l´assanda” eli ”Hevosen valjastaminen”. Kirjasta ei selviä, mitä lähteitä kirjoittaja on käyttänyt. Ehkäpä myös pieni tietoisku kuvittajasta olisi ollut paikallaan.

 

Omasta kirjahyllystäni kirja löytyy, koska perheemme kuopus osoitti kiinnostusta isoisovanhempiensa kieleen. Vaikkakin kirjan murre poikkeaa Hyrsylän murteesta. Kirjassa on ohjeita karjalan kielen lukemiseen ja kunkin sadun lopussa on sanastoa. Minäkin, karjalan kieltä osaamattomana, ymmärsin suurimman osan tekstistä ilman niitäkin. Arvaat varmaankin mistä sadusta on kyse, kun ” Seittsemen kiäbiödä, tulla kamistih kod´ih” (Paušu 1996, 110).

Mikäli haluaa kuulla karjalaa puhuttuna, Tuhkamukki on saatavana myös äänikirjana, jossa lukijana on Paavo Harakka.

 

Kirjan on kustantanut Suojärven pitäjäseura ry, jonka ”tarkoituksena on olla entisen Suojärven kunnan alueella asuneiden ja heidän jälkeläisiensä keskinäisenä yhdyssiteenä, koota ja tallentaa Suojärven historiaan liittyviä kulttuuriarvoja ja muuten vaalia kotiseudun muistoja ja perinteitä.” (Suojärven Pitäjäseura ry 2012, viitattu 7.9.2015). Näkyypä Karjalainen Nuorisoliittokin koonneen kirjallisuusluettelon Karjala-kirjallisuudesta lapsille ja nuorille.

 

Lähteet:

Karjalainen Nuorisoliitto. 2010. Lapsille ja nuorille suunnattua Karjala-kirjallisuutta. Viitattu 7.9.2015, http://www.karjalainennuorisoliitto.fi/@Bin/323871/Luettelo+lapsille+ja+nuorille+suunnatusta+Karjala-kirjallisuudesta.pdf.

Karjalan Kielen Seura ry.2015. Viitattu 7.9.2015, http://www.karjalankielenseura.fi/kauppa/index.php?c=26&p=122.

Suojärven Pitäjäseura ry. 2012. Viitattu 7.9. 2015, http://www.suojarvi.fi/sivut3/.

Aino Nevalainen

KIR4KA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *