Carl Hiaasen: Bad Monkey

Luin Carl Hiaasenin romaanin Bad Monkey, joka ilmestyi ensimmäisen kerran 2013. Lukemani pieni punakantinen kirja, Spheren julkaisema englanninkielinen pokkariversio, on ilmestynyt 2014.

Carl Hiaasen on kirjoittanut yli kaksikymmentä kirjaa. Niistä osa on romaaneja aikuisille ja osa nuorille, ja loput muun muassa novellikokoelmia, kolumnikirjoituskokoelmia ja muita faktakirjoja. Kymmenkunta hänen romaaneistaan on suomennettu.

Hiaasen on Miami Herald -lehden toimittaja ja syntyperäinen floridalainen. Hänen romaaninsa sijoittuvat pääasiassa Floridaan, ja suurin osa niistä on humoristisia jännityskirjoja, joissa toinen toistaan persoonallisemmat henkilöhahmot joutuvat absurdeihin tilanteisiin. Kirjojen juonissa käsitellään usein muun rikollisen toiminnan ohella korruptiota ja luonnon turmelemista, ja ylipäänsä ainakin Hiaasenin kirjoissa yleisiä ihmisten luonteenpiirteitä – ahneutta, lyhytnäköisyyttä ja typeryyttä sekä niiden vääjäämättömiä seurauksia.

Kirja Bad Monkey on Hiaasenin tyylille uskollinen. Kuten muissakin hänen kirjoissaan, tässäkin lukija pääsee tutustumaan Floridan vähemmän aurinkoisiin puoliin. Kirjan alussa turisti saa kalastusreissullaan koukkuunsa ihmisen irrallisen käden, ja ravintoloiden hygieniatarkastajaksi joutunut entinen etsivä alkaa tutkia tapausta omin päin. Entinen, mutta ehkä myös tuleva esimies ei nimittäin halua turismia haittaavaa negatiivista julkisuutta, vaan haluaa tapauksen olevan onnettomuus ja vähin äänin haudata asian ja käden. Tarkoituksena ”torakkatarkastajalla”, siis päähenkilöllä, on tapaus ratkaisemalla päästä takaisin etsiväksi – toisiin tehtäviin hän joutui pahoinpideltyään naisystävänsä aviomiehen julkisella paikalla uhrille erityisen ikävällä tavalla. Irtokäden tapausta selvitellessään päähenkilö tarkastaa hygienialtaan arveluttavia ravintoloita, joutuu pyörremyrskyyn, käy Bahamalla – ja kokee muutenkin kovia.

Humoristiset jännitysromaanit ovat oma kiinnostava alalajinsa, jonka tunnetuimpia edustajia – ja lukemisen arvoisia tekijöitä – ovat Hiaasenin lisäksi erityisesti edesmennyt Donald E. Westlake ja edelleen aktiivinen Lawrence Block. Näistä kummallakin on runsas tuotanto, ja he edustavat ainakin osalla kirjoistaan rikoskirjallisuuden humoristista ”comic caper” -lajityyppiä.

Carl Hiaasenin Bad Monkey -teosta ei tietääkseni ainakaan vielä ole käännetty suomeksi. Englantia riittävästi osaavat sen sijaan voivat nauttia 406 sivun romaanista, jossa kirjoitettua lakia tehokkaammin toimii karman laki.

Hiaasen, C. 2014. Bad Monkey. London: Sphere.

Carl Hiaasenin kirjallinen kotisivu (http://carlhiaasen.com/).

Hiaasenin haastattelu yhdysvaltalaisessa NBC-yhtiön Today-televisio-ohjelmassa hänen kirjastaan Bad Monkey. Haastattelu on englanninkielinen, eikä siinä ole tekstitystä. Haastattelun pituus on 3.39. (http://www.today.com/popculture/bad-monkey-carl-hiaasens-latest-satiric-romp-6C10282726.)

Toni Kykyri, KIR4KA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *