Donna Tartt: Tikli (WSOY 2013)

Amerikkalainen kirjailija Donna Tartt julkaisee harvoin, joten vuonna 2013 ilmestynyt Tikli oli varsin odotettu romaani. Itsellänikin Tikli oli kauan lukulistalla, mutta vasta viime kesänä pääsin ilokseni lukemaan tämän lähes 900-sivuisen tiiliskiven.

Tikli kertoo kolmetoistavuotiaasta newyorkilaisesta Theo Deckeristä, jonka elämä muuttuu ikiajoiksi kun hän menettää yllättävässä, traagisessa onnettomuudessa äitinsä ja jää monella tavalla oman onnensa nojaan. Hyvää tarkoittavat tuttavat ja psykologit sekä alkoholisoitunut uhkapeluri-isä eivät pysty tuomaan vakautta Theon elämään. Jonkinlaista pysyvyyttä ja huolenpitoa sen sijaan tarjoaa vanha antiikkikauppias Hobie, jonka elämään Theon äidin kohtaloksi koitunut onnettomuus myös on syvästi vaikuttanut. Onnettomuus varjostaakin Theon loppuelämää mitä moninaisimmilla tavoilla, ja hänen elämänkohtalonsa kietoutuu yhteen pienen lintuaiheisen maalauksen kanssa. Tiklin tapahtumat käynnistyvät taidemuseosta ja taide onkin yksi koko teoksen läpileikkaavista teemoista. Taiteen vaikutus yksilöön, taiteen aitous ja autenttisuus ovat asioita, joita kirjassa eri tavoin käsitellään.

Theon vaiheita seurataan teinistä aikuisuuteen asti. Melko inhorealistisesti kuvattu huume- Ja alkoholihuuruinen elämä ja yläluokkaiset antiikkipiirit kulkevat Theon elämässä käsi kädessä. Onnettomuuden ja äidittömyyden traumatisoima Theo tuntee olonsa monesti ulkopuoliseksi ja kenties samalla tavalla kahlituksi kuin maalauksen ketjuun kahlittu tikli, joka on Theolle vuosikausien ajan pakkomielle ja toisaalta kiinnekohta levottomassa elämässä. Myös päihteiden käyttö, ystävyys ja rakastuminen voivat tuntua kahleilta, vaikka ne tuovatkin Theolle myös mielihyvää. Theon päihteidenkäyttö ja monenlainen lain rajamailla liikkuminen ovat kuitenkin mielestäni seurauksia hänen kokemistaan menetyksistä ja juurettomuuden tunteesta.

Tikli on sivumäärältään massiivinen, mutta Donna Tarttin kieli on helppolukuista ja helposti omaksuttavaa. Kaikki kirjan henkilöt eivät ole kovinkaan miellyttäviä, eivätkä tarjoa välttämättä samaistumiskohteita, päähenkilö Theo mukaan lukien. Kuitenkin kirja oli mielestäni mukaansatempaava kuvaus nykypäivän Amerikasta ja kerrassaan nautittava lukukokemus kun lukemiseen pääsi oikein kunnolla uppoutumaan. Lopulta luinkin Tiklin suurelta osin muutaman päivän aikana, kirjan ihmiskohtalot koukuttivat. Minulle Tikli oli täydellinen mökkilomalla luettava kesäkirja.

Anu Korvanen

KIR4KA

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *