Rankinen Paavo, Sammale Miida: Karate Do – tie kasvuun, Karisto 2015

Teen hieman erilaisen kirjavinkin. Esittelen toisena kirjantekijänä teoksen Karate Do – tie kasvuun. Kirjoitimme teoksen yhdessä pitkän linjan karaten ammattilaisen Paavo Rankisen kanssa. Kirja valmistui ja julkaistiin elokuussa 2015.

 

 

Karate Do – tie kasvuun ei ole mikään tavanomainen karaten tekniikkakirja, vaan himpun verran toisenlainen. Kirja on monikerroksinen tietoteos, ja siinä yhdistyvät ammattilaisen ja aloittelijan näkemykset karatesta. Lukija pääsee aitiopaikalle seuraamaan miten mestari opastaa oppilasta. Tässä kirjassa on alku ja loppu ja siinä välissä erittäinkin opettavainen ja kasvattava matka – tarina oppimiseen.  

 

Henkiseen kasvuun ja itsensä kehittämiseen on monta polkua – yksi niistä on karate.


Kirjan kuvitus on saanut poikkeuksetta kiitosta. Kirja sisältääkin paljon, paljon kuvia. Muutama lukija on kommentoinut ja verrannut kirjaa taideteokseen ja ehdottanut, että kuvista voisi pitää valokuvanäyttelyn. Suurin osa kuvista on Suomen luonnosta, kuten kansikuva, joka on kuvattu Taivalkosken korkeimmalta kohdalta Pyhitykseltä. Mistäkö sen tiedän? No, olinhan paikalla kuvaajan ominaisuudessa. Oli hieno päivä, näki kauas.

Kirjan kuvissa esiintyvät tavalliset perheenäidit ja -isät, lapset, aikuiset, nuoret ja iäkkäämmät. Halusin kuviin eri-ikäisiä karateharrastajia. Näiden kuvien avulla tavoittelin ajatusta siitä, että kuka tahansa voi harrastaa karatea. Kukaan ei ole liian vanha tai nuori ja karate sopiikin kaikille – riippumatta iästä, sukupuolesta tai fyysisestä kunnosta.    

 

Karate ei ole väkivaltaa vaan siitä pois pyrkimistä.

 

Kirjassa vuorottelevat oppilaan päiväkirja -osiot, sensein osuudet sekä perustiedot karatesta. Oppilaan päiväkirja -osioista voi lukea aloittelijan polusta, alkaen karateharrastuksen aloittamisesta ja päättyen ensimmäiseen vyökokeeseen. Oppilaan ja sensein välisissä vuoropuheluissa oppilas kysyy ja ihmettelee ja sensei vastaa.

Sensein osuuksissa Paavo Rankinen (kansikuvassa) kertoo karatesta ja elämästä yleensä. Hän opettaa ja perustelee syvällisesti sanojaan ja jättää lukijalle paljon ajateltavaa. Sensein vuoropuheluissa sukelletaan syvemmälle karaten mieltä ja kehoa yhdistävään filosofiaan.

Kirja kannattaakin lukea, voi vahingossa hurahtaa karateen. Mutta muutama varoituksen sana – karate on todellakin koukuttavaa.

 

Miida Sammale, KIR4KA 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *