Opiskelija mielen valintatalossa

Istun syksyisenä sunnuntai-iltana kotisohvalla ja kuuntelen lempimusiikkiani. Selaan viikkokalenteria kiinnittämättä huomiota sen kummemmin sen sisältöön. Yhtäkkiä punakynämerkinnät hyppäävät silmiini. Havahdun mietteistäni: kaksi tenttiä, 4 deadlinea, tärkeä jäkispeli, ystävän kanssa kahvittelu, pikkusiskon kissanristiäiset… Miten tästä kaikesta voi ihminen selvitä?

”Mun aika menee kavereiden kans iltoja istuessa. Istutaan jonkun kämpällä ja puhutaan mukavia. Unet jää vähäsiks ja aamulla on turha yrittää tulla kasiks kouluun, ei vaan jaksa. Rappiolla ollaan tuntuvasti, mut ehkä seki on jo edistystä että tiedostaa asian, että jotain pitäis tehä.. Mä kyllä hoidan tehtävät deadlineihin mennessä, ja tenteistä tulee hyviä numeroita, mutta ehkä tän kaiken vois toteuttaa vähän järkevämmin? Kaikki lähtis korjaantuun sillä, että menisin aikasemmin nukkumaan. Tässäpä tavotetta iltavirkulle! ”

Opiskelun ja vapaa-ajan yhdistäminen onnistuneesti voi joskus tuottaa päänvaivaa. Koulun täytyisi olla prioriteetti numero 1, mutta jokainen meistä tarvitsee vastapainoa opiskelulle. Joku haluaa pelata jalkapalloa, toinen maalata, kolmas tanssii ja neljäs rakastaa musiikkia. Osa taas ei koe tarvitsevansa erityisempiä virikkeitä koulutöiden lisäksi.

”Viikonloput menee estekisoissa, viikot valmennuksissa, yöt tv-sarjoja katsellessa ja kavereiden kanssa juhliessa. Koulujutut jäävät aina viimeiseen iltaan. Saan kuitenkin aina kaiken tehtyä ja arvosanat ovat hyviä. Tästä syystä ei jaksa muuttaa mitään, kun opiskelut etenee aikataulussa. Mutta silti sitä miettii, että pitäisikö asioille tehdä jo jotain?”

Järkevän viikkorytmin ylläpitäminen on opiskelijaelämässä erittäin vaikeaa, jos haluaa opiskelujen ja harrastusten lisäksi käydä opiskelijatapahtumissa. Tv:n katsominen, änärin hakkaaminen ja Facebookin selailu on helppo keino nollata aivot raskaan koulupäivän päätteeksi, mutta huomaamatta ne saattavat haukata vuorokaudesta liian suuren osan. Nukkuminen ja syöminen saattavat helposti unohtua, joka voi johtaa pidemmällä aikavälillä suurempiinkin ongelmiin kuin koulunkäyntiin liittyvät vaikeudet. Harva meistä ajattelee tässä iässä, kuinka arkipäivän pienet valinnat vaikuttavat koko elämän kulkuun.

”Viikot menee nykyään ihan liian nopeesti. Tajuan aina perjantaina, että kouluviikko on päättynyt enkä ole mielestäni kerennyt tehdä tarpeeksi koulujuttuja. Tykkään käydä salilla ja jumpilla, mutta myös ajanvietto poikaystävän kanssa on minulle tärkeää. Stressaan sitä, että en ehdi oppia asioita tarpeeksi nopeasti, mutta välillä toivoisin voivani vain elää hetkessä, ja unohtaa turhan murehtimisen. ”

Rakkaat ystävät. Ei olla liian ankaria itsellemme, mutta ei myöskään mennä sieltä mistä aita on jo kaatunut. Me emme opiskele opettajia varten, vaan itseämme ja tulevaisuutta. Opiskelijaelämän ei ole tarkoituskaan olla pelkkää juhlaa, sillä kouluelämän tarjoamat haasteet valmistavat meitä työelämään. Muistetaan kuitenkin nauttia näistä opiskeluvuosista, sillä onhan tämä kuitenkin aika huoletonta ja rentoa aikaa!

Liiketalouden opiskelijat Sini Setälä, Heidi Siltala ja Suvi Tolonen

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *