Vieraileva kynä: Röntgenhoitaja kolmivuorotyössä

Toivomme blogiin kirjoituksia myös Vierailevilta kyniltä. Ensimmäisen kirjoituksen saimme kolmivuorotyötä tekevältä röntgenhoitajalta.

Kolmivuorotyö tarkoittaa vuorotyötä, jossa tehdään aamu-, ilta- sekä yövuoroja viikonloput mukaan lukien. Röntgenhoitajan kannalta tällaisia yksikköjä ovat lähinnä päivystystyyppistä työtä tekevät yksiköt, eli näin Oulusta käsin katsottuna tämä pätee lähinnä Oulun yliopistollisen sairaalan päivystysröntgeniin. Useissa yksiköissä ympäri maata voidaan tehdä työtä nk. varallaolona, eli työntekijä on ennakolta sovittuna aikavälillä tavoitettavissa ja valmis tulemaan työpaikalle mikäli jokin tärkeä työtapahtuma sitä vaatii. Tällaisia yksiköitä ovat mm. aluesairaaloiden röntgenit (Oulaskangas, Kemi, Kajaani, Rovaniemi), sekä esimerkiksi yliopistollisen sairaalan kardiologiset ja angiografiset toimenpideyksiköt. Näissä yksiköissä kuitenkin pääasiallisesti työskennellään nk. virka-ajan puitteissa maanantaista perjantaihin, eikä varsinaisesta kolmivuorotyöstä voida puhua, vaikka töihin joutuisikin tulemaan keskellä yötä. Tämä blogikirjoitus tarkastelee kolmivuorotyön aspekteja lähinnä päivystysröntgenin yksittäisen röntgenhoitajan näkökulmasta.

Kolmivuorotyössä tyypillinen varsinainen työvuoro on siis joko aamu-, ilta- tai yövuoro. Päivystysröntgenissä on käytössä nk. autonominen työvuorosuunnittelu, jossa jokainen hoitaja suunnittelee työvuoronsa kolmen viikon jaksoissa. Työntekijät on jaettu kolmeen ryhmään, joista jokainen suunnittelee omat työvuoronsa omana ajankohtanaan. Ryhmät kiertävät siten, että ensimmäisenä listan suunnitellut ryhmä tipahtaa seuraavalla listalla toiselle sijalle ja niin edelleen. Ensimmäisen ryhmän suunnitteluvuoro tulee kohdalle siis joka neljäs kerta, jolloin on mahdollista poimia mieleiset vuorot ensimmäisten joukossa. Myös toiveita (max 3 vuoroa) voi laittaa listalle, silloin kun kukaan ei ole vielä listaa aloittanut suunnittelemaan. Tällä tavoin voidaan varmistaa ainakin muutaman tärkeän menon onnistuminen työvuoroista riippumatta. Autonomisen työvuorosuunnittelun käyttöönotto poikikin pitkän listan toivottuja yhteisiä pelisääntöjä, joita kaikkien tulisikin noudattaa vuorojaan tehdessä. Autonomisen suunnittelun lisäksi uutena muutoksena on tullut myös työaikapankki, joka tarkoittaa ilta-, yö-, lauantai- sekä sunnuntailisen vaihtamista vapaaseen. Työaikapankkiin voi kerätä yhden listan verran vapaata (3vk), joka on sitten mahdollisuuksien mukaan käytettävissä lisävapaapäivinä työvuorolistoja suunnitellessa. Työaikapankkivapaiden käytöstä sovitaan esimiehen kanssa.

Iltavuorossa ja aamuvuorossa osaaminen on jaettu normaalin käytännön mukaisesti, eli modaliteettikohtaisesti. Työvuoron alkaessa sijoituksensa voi tarkistaa listalta, johon kaikki työntekijät ovat merkitty. Kaikki työntekijät eivät kuitenkaan tee töitä kaikissa kuvantamismodaliteeteissa mm. osaamisesta tai fyysisistä rajoitteista johtuen. Itse työvuoroista eniten esille nousee luonnollisesti yövuoro, jota ei siis lähtökohtaisesti muunlaisissa yksiköissä tehdä. Yövuorossa kokoonpanoon kuuluu yksi radiologi sekä kolme röntgenhoitajaa. Yövuoro alkaa poikkeuksetta klo 21 ja se päättyy klo 07. Yövuoron ja iltavuoron vaihdossa annetaan raportti tekemättä jääneistä töistä, tulevista töistä sekä kaikista muista yövuoroa koskettavista asioista. Yövuoron tutkimukset koostuvat pääasiallisesti natiivikuvauksista, tietokonekuvauksista sekä ultraäänitutkimuksista. Yövuorossa tehdään töitä kaikilla modaliteeteilla, mitä työntekijä hallitsee. Iso osa työskentelystä tapahtuu itsenäisesti ja päätöksiä tulee voida tehdä tarpeen vaatiessa nopeastikin. Määrällisesti nouseva trendi löytyy öisin tehtävistä magneettikuvauksista, jotka harkitaan tapauskohtaisesti radiologin ja lähettävän lääkärin toimesta. Mikäli yövuoron miehitys on sellainen, että magneettiosaajaa ei ole, voidaan tekijä kuitenkin hälyttää kotoa puhelimitse korvausta vastaan. Vastausvelvollisuutta puhelimeen kenelläkään ei ole, mutta toistaiseksi tekijöitä on kuitenkin saatu erittäin hyvin.

Useiden tutkimusten mukaan kolmivuorotyö on paljon normaalia virka-aikana tehtävää työtä kuluttavampaa. Etenkin hyvistä unenlahjoista on paljon apua kun rytmin kääntäminen on ajankohtaista. Kolmivuorotyö vaatii paljon ponnisteluja etenkin perheelliseltä, mutta vastapainona on edes hiukan paksumpi palkkapussi.

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *