Huom! Oamkin blogi poistuu käytöstä
Osana verkkoympäristön uudistustyötä blogisivusto poistuu käytöstä 30.6.2024. Blogien kirjoittajat vastaavat omien tekstien talteenottamisesta ja arkistoimisesta. Ajankohtaisten blogien julkaisemista kannattaa tarjota Oamk Journalille. Blogi on saatavilla lukutilassa sisäverkosta 31.12.2024 saakka.

Bernard Cornwell – Viimeinen kuningaskunta (2008)

 

Viimeinen kuningaskunta on historiallinen romaani, joka kertoo orvoksi jäänestä Uhtred-pojasta 800-luvun Englannissa. Kirjassa Uhtred menettää sekä veljensä että isänsä sodassa tanskalaisia vastaan ja poika itse päätyy tanskalaisten huostaan, jotka päättävät kasvattaa tämän. Uhtredin kasvu mieheksi ei ole helppoa ja välillä hän on milloin englantilaisten kristittyjen puolella, milloin taas tanskalaisten pakanoiden puolella. Uhtred, vaikka onkin alkujaan englantilainen kristitty, pitää itseään tanskalaisena pakanana, joka haluaa vain sotia. Kirjan edetessä tanskalaisten viikinkien tavoitteena on valloittaa viimeinen kuningaskunta Wessex, jonka hallitsijana on Alfred Suuri ja jossa Uhtredin on viimeistän valittava puolensa.

Kirja sopii hyvin sellaiselle joka on kiinnostunut Euroopan historiasta, valloitussodista sekä viikingeistä. Kirjassa esitellään monia enemmän ja vähemmän historiallisia henkilöitä kuten Ragnar Lotbrok poikineen sekä englannin kuningas Alfred Suuri. Toisaalta kirjassa käy ilmi että 800-luvulla Englanti koostui useammasta kuningaskunnasta, jotka olivat keskenään sodassa ja josta viikingit hyötyivät loppupeleissä eniten.

Pidin kirjan päähenkilöstä Uhtredista, joka ei antanut kristinuskon vaivata tämän järjenkäyttöään. Uhtredin kasvatti-isä Ragnar on iloluonteinen henkilö ja hyvä isä lapsilleen vaikka en luottanut paljon tämän pelottavin poikiin Ubbaan ja Ivarin. Kuningas Alfred puolestaan vaikutti vaimonsa ja pappiensa tossun alle mahavaivaiselta kitisijältä, joka kuitenkin oli älykäs ja viekas mies. Kirjaa lukiessaan minulle tuli selväksi että Uhtred oli loppujen lopuksi yksinäinen soturi, jota käytettiin pelinappulana englantilaisten ja tanskalaisten välisessä sodassa.

Kirja on The Saxon Stories-sarjan ensimmäinen osa, josta on myös tehty tv-sarja.

-Santhi-

KIR14SN

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *