Huom! Oamkin blogi poistuu käytöstä
Osana verkkoympäristön uudistustyötä blogisivusto poistuu käytöstä 30.6.2024. Blogien kirjoittajat vastaavat omien tekstien talteenottamisesta ja arkistoimisesta. Ajankohtaisten blogien julkaisemista kannattaa tarjota Oamk Journalille. Blogi on saatavilla lukutilassa sisäverkosta 31.12.2024 saakka.

Esa Mäkinen: Totuuskuutio (2015)

Esa Mäkinen: Totuuskuutio (2015)

Esa Mäkisen romaani Totuuskuutio sijoittuu 2050-luvun Helsinkiin. Päähenkilö Tero Lilja työskentelee uutisten, artikkeleiden ja muiden Internetin sisältöjen “täsmäyttäjänä” Celsius -nimisessä yhtiössä, jolla on mediamonopoli. Uutisjuttujen muokkaaminen on tuttu teema Orwellin kuuluisasta dystopiasta. Isoveljen sijaan Lilja, tulevaisuuden Winston Smith, muokkaa niitä Jokuveljen, eli esimerkiksi yritysten ja julkkisten intressien mukaisiksi, jos he maksavat siitä Celsiukselle tarpeeksi.

Monialayrityksenä ja sähköisen valvonnan avulla Celsius kykenee valvomaan muun muassa ihmisten kulutuskäyttäytymistä. Oikeanlaisista valinnoista kertyy celsiuspisteitä, jotka määrittävät ihmisen aseman yhteiskunnassa. Ihmisiä myös kontrolloidaan ekofasistisesti hiilitilillä ja lapsiverolla.

Tero Lilja on kuitenkin suhteellisen tyytyväinen elämäänsä ja työhönsä, kunnes tapahtuu häntä henkilökohtaisesti koskettava tragedia, jonka syytä Celsius pyrkii täsmäyttämällä peittämään. Hän haluaa saada totuuden julki kaikin keinoin ja ryhtyy vastustamaan Celsiuksen toimintaa.

Mielestäni kirja on mielenkiintoinen, koska minua kiehtovat erilaiset tulevaisuusvisiot, erityisesti dystopiat. Sekin on kiehtovaa, että dystopioihin on usein sisällytetty piirteitä sekä epäkohtia niiden kirjoittamisajankohdan yhteiskunnasta. Tarkoituksena on luultavasti kiinnittää huomiota niihin ja varoittaa negatiivisista kehityskuluista, jotteivät epäkohdat pahenisi tulevaisuudessa.

Valitsin tämän kirjan esiteltäväksi myös siksi, että sen teema sopii Toimiminen tietoverkoissa -kurssille. On hyvä miettiä tietoverkkojen tulevaisuuden kehitystä ja pohtia siihen liittyviä kysymyksiä. Mistä oikeastaan tiedämme mikä verkosta lukemamme on oikeasti totta ja onko sillä enää tulevaisuudessa väliä. Kannattaa pohtia myös sitä, mitä intressejä Internetissä julkaistun tiedon takana on. Tärkeää ja mielenkiintoista on myös seurata, muuttuuko verkkoelämä Internetin alati lisääntyvän käytön myötä oikeaa elämää tärkeämmäksi ja sitä, kuinka tarkkoja tietoja jaamme ja joudumme jakamaan itsestämme erilaisissa netin palveluissa ja sovelluksissa.

Mikko Soini

KIR14SN

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *