Puoli vuotta opiskelua röntgenhoitajaksi takana, mitä kuuluu?

Puoli vuotta opiskelua röntgenhoitajaksi takana, mitä kuuluu? Ensimmäisen vuoden röntgenhoitajaopiskelijat vastasivat.

Opiskelun alku on ollut mielenkiintoista ja erittäin vaihtelevaa. Opiskelumotivaatiota ovat pitäneet yllä heti ensimmäisillä viikoilla alkaneet sekä teorian että käytännön ammattiopinnot. Opetusta olemme saaneet niin perushoitotaidoista, kuten katetroinnista, nenämahaletkun laitosta, pistämisestä ja kanyylin laitosta, kuin säteily- ja atomifysiikastakin. Välillä fysiikan teoria osuus on pölissyt yli, mutta mahdollisuus käytännönharjoitteluun omassa röntgenluokassa on selkeyttänyt asioita ja luonut lisää uskoa ja motivaatiota omaan opiskeluun. Opetussuunnitelmassa kurssit on sijoitettu niin, että kursseilla opittuja asioita on ollut helppo soveltaa muillakin kursseilla oleviin asioihin ja jopa omaan arkielämään.

Lähes kaikille on tullut yllätyksenä röntgenhoitajien opintojen ja ammattiosaamisen laajuus ja varsinkin hoitotyön opiskelun osuus. Röntgenhoitajat eivät ole vain asiakkaita ohjeistavia koneiden käyttäjiä. He ovat hoitajia, jotka ovat opiskelleet ja harjoitelleet niin pistämistä kuin vuodepotilaan hoitoakin. Opintoja on nyt takana puoli vuotta ja kevään harjoittelupaikat on jo varattu. Pääsiäisen jälkeen lähdemme kymmenen viikon harjoittelujaksolle, josta kolme viikkoa vietämme vuodeosastoilla ja seitsemän viikkoa työskentelemme röntgenissä.

Opiskelu on tuntunut mielekkäältä, koska heti alusta asti on ollut selvää ja helppoa ymmärtää mihin ammattiin tulemme valmistumaan. Röntgenhoitajat todellakin siis opiskelevat elämää, eivätkä opettajia varten. Oman mausteensa opintoihin ovat tuoneet anatomian ja fysiologian opinnot, joissa tutustutaan ihmiskehon toiminnan salaisuuksiin. Kielikin alkaa pikkuhiljaa taipua latinan kieleen. Luita, jänteitä, verisuonia, sisäelimiä ja lihaksia on opiskeltu jo latinaksi niin että sanat pyörivät päässä välillä unissaankin. Jatkossa jää nähtäväksi kuinka hyvin sisukset tunnistaa oikeista röntgen- ja magneettikuvista. Lopullinen työpaikkamme voi olla esimerkiksi leikkaussalissa, päivystyksessä, sädehoidossa, röntgenissä, magneetissa tai monessa muussa mielenkiintoisessa paikassa. Alallamme on myös mahdollisuus jatko-opintoihin, joten lopulta voimmekin olla esimerkiksi opettajia tai sonograafereita.

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *