Joukon viikon oppimispäiväkirja

Viime viikolla Oamkissa vietettiin Joukon viikkoa, jonka aikana Oamkin johto pääsi sukeltamaan opiskelijoiden haalareihin. OSAKOn vuosi sitten ideoima haaste laajeni tänä vuonna, kun rehtori Jouko Paaso sai kurssiseurakseen vararehtori Jyrki Laitisen, hallintojohtaja Marja Sarajärven ja viestintäjohtaja Anne-Maria Haapalan.

Viikon aikana kierrettiin jokaisella kampuksella ihan konkreettisesti opiskelemassa, mutta aikaa varattiin myös lounastapaamisiin opiskelijoiden kanssa. Viikon tavoitteena olikin paitsi tutustuttaa johto oamkilaisten opiskelijoiden arkeen, myös tarjota mahdollisuus keskusteluun ja ajatustenvaihtoon. Mitä osallistujat pohtivat nyt viikon päätyttyä?

Rehtorimme Jouko osallistui vero-oikeuden tunnille ja lounasti Otron ja OSASTOn kanssa. 

”Johdolla on viikon aikana mahdollisuus päästä opiskelijan maailmaan, nähdä Oamk siitä näkökulmasta. Toki tärkeintä on mahdollisuus vuorovaikutukseen ja rakentavaan palautteen antoon, puolin ja toisin. Mahdollisuuksia rajoittaa kiireinen kalenteri. Nyt toteutettu tapa, jossa useita Oamkin johdon edustajia osallistuu ja jakaa osallistumisia on parempi kuin aiempi, jossa vain rehtori ”oli opiskelijana”. Tällä kertaa nousi esille, yleisluontoisen vuorovaikutuksen lisäksi, kaikilta opiskelijoilta mahdollisesti edellytettävien omien läppäreiden käyttömahdollisuuksiin liittyvät haasteet, sähköisen tenttijärjestelmän Exam’in tarjonnan lisääminen sekä englanninkielisen liiketalouden tutkinto-ohjelman valinnaisuusvaihtoehtojen lisäämistarve.”

Vararehtori Jyrki vietti tiistaiaamun tutkien pintavesinäytteitä yhdessä luonnonvara-alan opiskelijoiden kanssa.

”Vierailin pintavesiekologian laboratoriotunneilla, joissa tutkittiin vesinäytteiden bakteeripitoisuutta. Pääsin itsekin verestämään taitojani esimerkiksi pipetoinnissa, josta minulla oli varsin hämärä muistikuva. Vesien laatu on monella tavalla tärkeä ja käytännönläheinen aihe. Erityisesti minulle jäi mieleen mukava tunnelma ja ”tekemisen meininki”, joka tunneilla vallitsi.

En malttanut oppitunnin jälkeen olla hieman selvittelemättä, miten pintaveden laatuun liittyvät asiat Oamkin koulutuksessa näkyvät. Jo pienen nettiselailun perusteella huomasin, että veden laatuun liittyvää koulutusta tarjotaan sekä rakennus- että luonnonavara-alalta ja että tarjoamme ripa-työelämäpalveluiden kautta vesistönäytteenottoa ja vedenlaatumittausten toteutusta ainakin rakennusalan opiskelijoiden toteuttamana maksullisena palvelutoimintana. Toivottavasti alat keskustelevat ja tekevät tässäkin asiassa keskenään hyvää yhteistyötä!”

Viestintäjohtaja Anne-Maria vieraili opiskelijajärjestöjen some-koulutuksessa, lounasti OTEn, Kultin ja Luvan kanssa, nautti kirkkomusiikin opiskelijoiden urkuvartista ja osallistui valmistustekniikan ja televisiojournalismin tunneille.

”Tutustuin sekä opettajien että opiskelijoiden työhön, ja tapaamiset olivat erittäin antoisia.  Ne vahvistivat ajatustani siitä, kuinka tuollaiset kohtaamiset ovat aina arvokkaita ja tarpeellisia. Niissä sain palautetta Oamkin toiminnasta ja uusia ideoita, esimerkiksi siitä, kuinka käytöstä poistettua materiaalia voisi kierrättää opiskelijajärjestöjen kautta. Sellainen on vastuullista toimintaa. Kuuntelin innostunutta ja innostavaa televisiojournalismin opettajaa, ja sain seurata, kun neljännen vuoden journalistiopiskelijat antoivat palautetta toistensa kuvakäsikirjoituksista. He olivat palautteissaan erittäin rakentavia ja kannustavia. Sellaisessa ympäristössä on mahdollisuudet ylittää itsensä ja päästä hyvään lopputulokseen Sellainen on motivoivaa kenelle tahansa. Hienoa oli myös kohdata työstään ja Oamkista ylpeä konetekniikan laboratorioinsinööri. Oamkissa on hyvää potentiaalia, joka tahtoo unohtua arjen kiireissä ja haasteissa.”

Hallintojohtaja Marja tutustui kampuskohtaisten hyvinvointiryhmien työskentelyyn ja toimi harjoituspotilaana fysioterapian opiskelijoille.

”Osallistuin viikolla hyvinvointiryhmän kokoukseen. Oli kiinnostavaa kuunnella eri asiantuntijatahojen menetelmistä opiskelijoiden hyvinvoinnin varmistamiseksi. Toimin myös työsuojelupäällikkönä ja tämä keskustelu antoi joitakin ajatuksia siihen tehtävään.

Työviikkoni päätteeksi pääsin fysioterapian oppitunnille tutkittavaksi ja hieman hoidettavaksikin. Olin ystävällisen opiskelijaryhmän havaintovälineenä – vastailin kysymyksiin ja liikuttelin jäseniäni ohjeiden perusteella aktiivisen ja tarkkaavaisen joukon arvioidessa liikeratoja ja oireitani. Opettajan ja opiskelijoiden keskinäisissä keskusteluissa vilisi termejä, jotka eivät kuulostaneet etäisestikään tutuilta, mutta minua ohjattiin selkokielisesti ja sain ohjeita ja neuvoja, joista on varmasti jatkossa hyötyä.”

 Konetekniikan laboratorioinsinööri Tomi Tuononen opetti 3D-mallinnusta valmistustekniikan oppitunnilla.

”Näin opettajan näkökulmasta on mahtava asia saada Oamkin johtoa seuramaan mitä opiskelijat tekevät opinnoissaan. Odotin mielenkiinnolla tätä vierailupäivää, jotta saamme näyttää konetekniikan opiskelijoiden tekemisiä luokkatilan ja laboratoriotyösalin välillä. Tämä varmasti avartaa lisää johdolle laboratoriotilojen ja laitteiden tärkeyttä oppimisessa. Ehkä tästä vierailusta voi myös syntyä jotain uutta markkinointiin liittyvää, varsinkin tulevia yhteishakuja ajatelle.”

Terveydenhoitajaksi opiskeleva Essi Lassila tapasi johtoa viikon aikana kahteen eri otteeseen.

”Joukon viikon aikana pääsin käymään Joukon kanssa lounaalla ja osallistumaan Anne-Marian kanssa some-koulutukseen. Oli mukava päästä tapaamaan Oamkin johtoa ja huomata, että hekin ovat loppujen lopuksi aivan tavallisia ihmisiä. Pääsin käymään mielenkiintoisia keskusteluja lounaspöydässä muun muassa tenttiakvaarioista ja tenttien etäsuorittamisesta sekä kuulemaan some-koulutuksessa, kuinka Oamkin brändiä rakennetaan. Uskon tämänkaltaisten matalan kynnyksen tapahtumien olevan hyväksi koko Oamkille, niin opiskelijoille kuin henkilökunnallekin, sillä näin pystymme ymmärtämään toisiamme paljon paremmin. Tällä tavoin me opiskelijat pääsemme lähemmäksi johtoa ja johto meitä. Joukon viikko näytti varmasti johdolle hyvin sen, millaista on opiskella Oamkissa. Uskon, että näin pystymme kehittämään meidän ammattikorkeakouluamme vieläkin paremmaksi. ”

OSAKO kiittää lämpimästi kaikkia viikkoon osallistuneita! Lisäkuvia voi selailla somessa tunnuksella #joukonviikko.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *