Yhteiskampus on mahdollisuus Oamkille ja koko Oululle

Paljon on ehtinyt tapahtua siitä, kun viimeksi ehdin päivittää blogia.

Merkittävin asia on varmasti se, kun Oamkin hallitus päätti perusteellisen selvitystyön ja harkinnan jälkeen hyväksyä Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n (SYK) tekemän vuokrasopimustarjouksen. Näin ollen siirrymme kahden kampuksen malliin Oulussa. Pääkampus tulee olemaan Linnanmaalla, jonne Kotkantien ja Teuvo Pakkalan kadun kampukset siirtyvät. Kontinkankaan kampus jatkaa toimintaansa nykyisellä sijainnillaan; myös sosiaali-terveysalan kehittymisen edellytykset on turvattava. Olen erittäin tyytyväinen kampuspäätökseen, sillä Linnanmaan yhteiskampuksesta hyötyy koko Oulun seutu ja Pohjois-Suomi.

Oamk vuokraa Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:ltä (SYK) Linnanmaalta noin 23 000 neliön tilat, jotka peruskorjataan kokonaan uutta vastaaviksi. SYK on visioinut Linnanmaan tiloihin digitaalisuutta hyödyntäviä moderneja oppimisympäristöjä. Tälläkin hetkellä SYK toteuttaa tällaisia ympäristöjä Linnanmaan kampuksella.

Päätös muutosta Linnanmaalle on alkuun puhtaasti tilaratkaisu, mutta se antaa hyvät mahdollisuudet kehittää uudenlainen yli 20 000 hengen kampus, jossa kaikkia toimijoita yhdistää monialainen ja synergiahyötyihin tähtäävä tilallinen, toiminnallinen ja sosiaalinen kokonaisuus. Tulevasta yhteistyöstä sovitaan toiminnoittain itsenäisten korkeakoulujen käytäntöjen mukaisesti.

Pääasiallinen muuttovuosi Linnanmaalle on 2019. Tila- ja muuttosuunnitelmien valmistelu on jo aloitettu, ja lähiaikoina henkilöstö ja opiskelijat tullaan ottamaan mukaan suunnitteluun. Jo nyt on todettava, ettemme itse kukin välttämättä selviä vain yhdellä muutolla, sillä kustannus- ym. syistä joudumme tiivistämään tilankäyttöämme joidenkin toimintojen osalta jo aiemmin. Esimerkiksi Ammatillisen opettajakorkeakoulun on lähdettävä Myllytullin tiloista pois aiemmin, samoin Liiketalouden Teuvo Pakkalan kadun kampukselta. Hallinto muuttaa väliaikaisesti helmikuussa Kaukovainion kampukselle.

Talousennusteemme on tältä vuodelta parantunut, ja nyt pieni positiivinen tulos alkaa näyttää mahdolliselta. Ammattikorkeakoulujen rahoituksen arvioidaan kuitenkin edelleen laskevan sopimuskaudella 2017–20 leikkausten ja indeksijäädytysten vuoksi. Oamkin osalta perusrahoituksen lasku on arviolta neljä miljoonaa euroa.

Tuloksellisuutemme on huonontunut, ja se ei ole hyvä suunta. Mitä huonompi tuloksellisuutemme on, sitä voimakkaampiin sopeutustoimiin on ryhdyttävä. Haastoin oamkilaiset muutama vuosi sitten ”tutkintotalkoisiin”, ja siitä seurasi alkuun jopa negatiivista palautetta. Selvisimme kuitenkin sen ansiosta vähemmillä irtisanomisilla, kuin alun pahimmat skenaariot olivat. Samoihin talkoisiin on alettava nytkin. Opintopisteitä ja tutkintoja on tultava huomattavasti nykyistä enemmän, opintojen monimuotoistaminen on saatava toimimaan, ympärivuotinen opiskelu on mahdollistettava, jne.. Kaikki edellytykset parempaan meillä on, sillä olimme neljä vuotta sitten näissä asioissa ammattikorkeakoulujen kärjessä.

Oamk haluaa jatkossakin olla monialainen, kansainvälinen ja vetovoimainen ammattikorkeakoulu. Jos emme pysty parempaan tulokseen ja uudista toimintamallejamme, on vaarana, että joudumme edelleen supistamaan koulutustarjontaamme. Tuskin haluamme olla karkeasti ilmaistuna vain isojen koulutusalojemme massakouluttaja.

Oulun kaupunki etsii parhaillaan uutta johtajaa. Valinta on tärkeä myös Oamkille. Toivotaan, että tulevan kaupunginjohtajan kanssa voimme jatkaa ja kehittää yhteistyötämme, jotta alueemme kilpailukyky säilyy ja kehittyy.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *