Vähemmän on enemmän – matkailussakin

Syyslomaa vietettiin Pohjois-Suomessa jokin aika sitten. Toivottavasti mahdollisimman moni lomalla olleista palasi töihin ja opiskelemaan akut ladattuina. Ironista kyllä, joskus lomalta tullessa voi tuntua, että on väsyneempi kuin lomalle lähtiessä. Suunnitelmallinen, aktiivinen ja dynaaminen kaukomatkailu voi jopa enemmän uuvuttaa kuin rentouttaa. Kun arki on usealle meistä enemmän tai vähemmän eri tasoista suorittamista, saattaa lomalta kaivata jotain ihan muuta.

Lähimatkailu on nouseva vastatrendi massaturismille. Lapin yliopiston matkailun kulttuuritutkimuksen professori Soile Veijolan mukaan ihmiset haluavat kiireen keskellä pysähtymisen ja hiljaisuuden kokemuksia yhä enemmän. ”Ekoluksusta” on matkailu, jossa matkataan lähelle ja viivytään pitkään. Avainsanoja ovat luonnossa oleminen, läsnäolo ja rauhoittuminen. Lähimatkailija tuntee vastuuta ilmastosta ja paikallisesta kulttuurista. Ihmiset miettivät tarkemmin, mikä on oikeutettu tapa matkustaa, kun massaturismin lieveilmiöt alkavat ahdistaa. Hyvä lähimatkailukohde on Veijolan mukaan ”ekologinen, elämyksellinen, paikallinen ja tarkasti mietitty.” Paikallisten ihmisten kohtaaminen jonkin yhteisen tekemisen kautta on myös olennainen osa lähimatkailua. Tärkeää on myös oleskelu luonnossa. Luonnolla on lääketieteellisesti todistettuja hyvinvointivaikutuksia, jotka näkyvät vaikkapa sydämen sykkeen alentumisena ja stressihormonitasojen laskuna. Jo yllättävän lyhytkin aika, n. 10-15 min oleskelua luonnossa riittää saamaan aikaan näitä vaikutuksia. Säännöllisesti toteutettuna merkitys ihmisen hyvinvoinnille voi olla suuri.

Tulevaisuuden matkailuyrittäjät joutuvat miettimään entistä tarkemmin, mitä nykyihminen kaipaa. Tähän pohdintaan tarjoavat apua palvelumuotoilun eri menetelmät. Palvelumuotoilulla tarkoitetaan palvelujen innovointia, kehittämistä ja suunnittelua muotoilun keinoin. Palvelumuotoilussa korostetaan asiakaskeskeisyyttä ja laadukkaan palvelukokemuksen tavoittelemista. Siinä muotoilulle ominaisia menetelmiä ja ajattelumalleja hyödynnetään useista esineistä, tiloista, ihmisistä ja prosesseista koostuvien kokonaisuuksien suunnitteluun. Palvelumuotoilun kokonaisvaltaisuus mahdollistaa sen soveltamisen palveluista ja palvelukokonaisuuksista aina yrityksen brändin, strategian ja liiketoimintamallien kehittämiseen asti.

Oulun ammattikorkeakoulun ja Metsähallituksen Kasvua ja hyvinvointia kulttuurista ja luonnosta (KASKU)-hanke järjestää luonto- ja matkailuyrityksille palvelumuotoilun työpajoja, joissa pyritään myös kehittämään uusia luontoa ja kulttuuria yhdistäviä palvelukonsepteja. Työpajoja järjestetään eri puolilla Pohjois-Pohjanmaata. Tämän syksyn työpajoissa on käsitelty mm. palvelumuotoilun perusteita ja yrityksen palvelupolun luomista sekä keinoja, joilla retkeilyreittejä ja niihin liittyviä palveluita ja elämyksiä voidaan kehittää. Seuraava työpaja järjestetään tammikuussa Oulussa. Tarkemmasta ajasta ja paikasta tiedotetaan hankkeen www-sivuilla ja facebookin kautta joulukuun alussa. Pohjois-Pohjanmaalla on erinomaisia mahdollisuuksia kehittää lähimatkailukohteita ja palveluja, joille laadukkaasti toteutettuna riittää tulevaisuudessa varmasti myös kysyntää.

Johanna Pihlajamaa,
Projektikoordinaattori, KASKU-hanke

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *