Kovilla kierroksilla

Jokainen meistä käy välillä kovilla kierroksilla. Hyvä stressi pistää käsillä olevaa hommaa eteenpäin ja pukkaa vaikka projektia tai opinnäytetyötä valmiiksi, huono stressi puolestaan kuormittaa ja hiivuttaa energiavarastot loppuun. Hyvä stressi on siis hyväksi, huono puolestaan ei. Huono kuluttaa ja siitä pitäisi oppia hankkiutumaan rakentavilla tavoilla eroon – muuten se vie voimat ja elämänilon.

Huono ja kuluttava stressi, se tavallinen jokamiehelle ja -naiselle tuttu ”stressaantuminen”, on monen opiskelijankin tuttava. Kun opiskelu on aivotyötä, se kuormittaa nimenomaan aivoja. Tuo kuormitus voi jäädä päälle, jos kuormitus ei välillä kevene eikä opiskelusta jää riittävästi aikaa ja henkistä tilaa palautua.

Joskus stressi johtuu haasteiden laadusta, joskus työkuorman määrästä. Joskus luettavia tenttikirjoja on yksinkertaisesti käytettävissä olevaan aikaan nähden liikaa, toisinaan kaikki on vain niin uutta ja vaatii koko ajan venymään osaamisensa ja oppimiskykynsä äärirajoille, että opiskelu tai työ taikka pahimmillaan molemmat muuttuvat raskaiksi.

Usein tuossa vaiheessa tulee tarve keventää rasituksen kuormaa. Palautuminen on keventämistä, sillä sen aikana pääsemme eroon stressitekijöistä ja palaudumme kuormitusta edeltäneeseen tilaan niin fyysisesti kuin psyykkisestikin. Tarvitsemme siis palautuaksemme henkistä tilaa, jossa kuormittavia stressitekijöitä ei ole.

Neuvoja tähän palautumiseen ja stressinhallintaan kyllä riittää. Tiedon puutteesta ei siis varmaankaan ole kyse, kun niin internetin ihmeellisistä syövereistä voi googlaamalla löytää alle sekunnissa noin 48 000 tulosta termillä ’stressinhallinta’.  Lisää hyviä neuvoja tarjoaa jokainen lukijoitaan arvostava lehti aina sanomalehdistä naistenlehtiin ja kirjoja ja oppaitakin aiheesta on hyllykaupalla. Kysymys ei siis niinkään ole tiedon puutteesta, vaan pikemmin sen paljoudesta ja siitä, että meidän pitäisi löytää tuota mielekästä muuta ajateltavaa, rentouttavaa ja palauttavaa arkityön rinnalle.

Hallitsemalla vapaa-aikaamme hallitsemme myös stressiä. Kun teemme vapaa-ajallamme – vaikka sitten sillä vähäiselläkin – itsellemme tärkeitä ja mielekkäitä asioita, vähennämme stressiä ja lisäämme arkiseen aherrukseen tarvittavia voimavaroja.

On siis tärkeä välillä irrottautua opiskelusta ja työstä. Rentoutuminen, henkinen irtipäästäminen opiskelusta ja työstä sekä aivan uusien taitojen oppiminen irrottavat arkihaasteista. Ennen muuta saamme siis ajatuksemme suuntautumaan uudelleen ja kiinnittymään toisiin, mielekkäisiin ja jopa kehittäviin asioihin. Stressi helpottaa, kun ajatukset ovat välillä muualla – ja aivan luvan kanssa.

Nyt on helppo tutustua uuteen ja antoisaan. Torstaina 1.12. kello 9-15 järjestetään Teuvo Pakkalan kadun kampuksen hyvinvointipäivä, joka kokoaa monenlaisia oululaisia toimijoita näppärästi tutustuttavaksi oman kampuksen alueelle. Mielekästä ja stressiäkin purkavia haasteita, iloa ja seuraa voit löytää itsellesi urheiluseurojen ja liikuntapalveluiden tarjonnasta tai sitten kokonaan toisenlaisia virikkeitä, kun päivässä esittäytyvät Oulu-opisto tarjontoineen ja vapaaehtoistyön järjestöt ja monenlaiset muut yhteisöt opiskelijajärjestöistä alkaen. Rentoutumisen, terveyden ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin teemoista on mahdollista kysyä ja niiden haasteita jakaa päivän aikana useista näkökulmista. Kattaukseen kuuluu myös mahdollisuuksia päästä kokeilemaan uusia asioita, jotka saattaisivat olla juuri sinun juttusi.

Lähde siis liikkeelle ja päivän teeman hengessä TUU MUKKAAN! Nyt puhutaan sinusta ja sinun hyvinvoinnistasi.

Katariina Pitkänen, oppilaitospastori

 

Katso päivän tarkempi ohjelma Oivasta

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *