Vuoden mukavin työtehtävä

Parasta opiskelijakunnalla työskentelemisessä on se, että aina toisinaan pääsee tekemään jotain sellaista, joka ihan oikeasti ilahduttaa ihmisiä. Jotain sellaista, jonka tietää osallistujien muistavan vielä vuosienkin päästä. Juuri tällaisena on jäänyt mieleen kolmen vuoden takainen joulukuu, kun OSAKOn ja Oamkin kansainvälisille tutkinto-opiskelijoille suunnattu ystäväperhetoiminta pyöräytettiin käyntiin ensimmäistä kertaa.

Ensimmäisellä kerralla huolehdin, hakeeko mukaan yhtään perhettä. Vaikka tiesin vastaavaa toimintaa järjestettävän onnistuneesti monessa muussa korkeakoulussa, jännitin meidän onnistumistamme. Jälkeenpäin turha pessimismi harmitti, sillä mukaan lähti joukko ihania perheitä, jotka ottivat ystäväopiskelijansa lämpimästi vastaan. Opiskelijat taisivat jännittää perheitä enemmän. Yhteisen aloitustapaamisen lopuksi viimeisetkin jännityksestä kireät hartiat näyttivät kuitenkin rentoutuneen.

Ystäväperheet ja perheille valitut opiskelijat ovat muun muassa kokanneet ja leiponeet yhdessä, retkeilleet, katsoneet elokuvia ja juhlineet synttäreitä. On kuulemma mietitty porukalla, miten jokin asia sanotaan englanniksi ja todettu, ettei kellään ole aavistustakaan. On keskusteltu kulttuurieroista ja yhtäläisyyksistä, opittu ja opetettu.

”Parasta oli oppia tuntemaan eri kulttuuria ja ulkomailta opiskelemaan tulevan maailmaa. Oli kiva lähteä yhdessä retkeilemään ja antaa opiskelijalle mahdollisuus tutustua meidän elämäämme. Parasta oli, kun näki miten opiskelija tykkäsi seurata lasten touhuja ja olla osa ”normaalia” suomalaista perhettä”, kertoi yksi perheistä loppupalautteessaan.

Tänä syksynä ystäväperheitä etsitään kolmatta kertaa. Mukaan toivotaan kaikenlaisia Oulussa ja Oulun lähialueella asuvia perheitä; pariskunnat, sinkut, lapselliset, lapsettomat, yksinhuoltajat ja eläkeläiset voivat kaikki ryhtyä ystäväperheeksi. Koska toiminnan tarkoitus on tarjota kansainvälisille tutkinto-opiskelijoille mahdollisuus tutustua oululaiseen elämään ja suomalaiseen kulttuuriin opiskeluympyröiden ulkopuolella, mukaan toivotaan ensisijaisesti perheitä, jotka eivät vietä opiskelijaelämää, vaikka perheessä opiskelija olisikin. Tärkeintä on kuitenkin avoin ja positiivinen asenne ja se, että on aina silloin tällöin valmis lahjoittamaan hetken aikaa uudelle ystävälle. Itselläni monet jutut tyssäävät yleensä juuri tähän. ”Eihän mulla mitenkään ole aikaa, kun nykyiselläänkin on niin kiire.” Totuus kuitenkin on, että esimerkiksi tänä syksynä olen katsonut telkkarista todella monta kertaa Ensitreffit alttarilla -ohjelmaa. Se siitä kehittävästä ajankäytöstä. Kuulostaako kenestäkään yhtään tutulta?

Tilanne on alusta asti ollut se, että perheitä on hakenut mukaan hieman opiskelijoita vähemmän. Jos oman perheesi piiriin mahtuisi uusi ystävä arkea piristämään, suosittelen lämpimästi uskaltamaan ja osallistumaan. Toiminnasta kannattaa mainita myös kavereille! Ehkäpä omasta tuttavapiiristä tulee mieleen perhe, jota toiminta voisi kiinnostaa? Osoitteesta oamk.fi/ystavaperhe löytyy paitsi hakulomake, myös lisätietoa toiminnasta. Haku päättyy 11.12.

Uusi ystävä
Parempaa joululahjaa
ei voi toivoa

Tanja Vallo
OSAKOn kulttuurisihteeri, joka koordinoi ystäväperhetoimintaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *