5000. tallennus Theseukseen – merkkipaalujen vuosi Oamkille ja avoimelle tieteelle

Syksyllä 2010 Oamkissa aloitettu opinnäytetöiden sähköinen tallentaminen on saavuttanut tänä vuonna pari merkkipaalua. Valtakunnallisesti 100 000. Theseukseen eli ammattikorkeakoulujen yhteiseen julkaisuarkistoon tallennettu opinnäytetyö tuli Oamkista ja nyt, vuoden jo lähestyessä loppuaan, tehtiin Oamkin omiin kokoelmiin 5000. tallennus. Onnekas tallennus on Rakentamisen tutkinto-ohjelmassa ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneen Kari Höynälän opinnäytetyö Ammattioppilaitoksen oma rakennustuotanto. Onnittelut tästä sekä tutkinnon suorittamisesta Karille!

Avoimesti verkossa saatavina olevat opinnäytetyöt muodostavat olennaisen osan Opetus- ja kulttuuriministeriön linjaamasta suunnitelmasta, että Suomi tulee olemaan johtavia maita avoimessa tieteessä ja tutkimuksessa vuoteen 2017 mennessä. Avointa tiedettä tulee tämän mukaan edistää kaikin keinoin. Siksi onkin hienoa, että ammattikorkeakouluissa toteutettiin jo kohta 10 vuotta sitten (2007-2009) yhteinen hanke, jonka tavoitteeksi asetettiin avoimen julkaisutoiminnan edistäminen ammattikorkeakouluissa. Tämän hankkeen tuloksena on syntynyt mm. edellä mainittu Theseus-julkaisuarkisto.

Kuluneena vuonna tieteen ja tutkimuksen avoimuuteen on kiinnitetty huomiota Seinäjoen ammattikorkeakoulun hallinnoiman Avoimuuden lisääminen korkeakoulujen käyttäjälähtöisessä innovaatioekosysteemissä –hankkeen kautta. Sen tarkoituksena on ollut kehittää ja jakaa erilaisia toimintamalleja, joiden avulla ammattikorkeakoulujen tuottama tieto ja osaaminen saadaan avattua ja tuotua konkreettisesti kaikkien halukkaiden hyödynnettäviksi. Kaikki Suomen ammattikorkeakoulut ovat olleet sitoutuneita hankkeeseen Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto ARENE ry:n kautta. Oamkissa on myös tartuttu haasteeseen ja tehty oma Julkaisijan opas, josta löytyy monenlaista tietoa avoimeen tieteeseen ja julkaisutoimintaan liittyen.

Yksi avoimen tieteen osa-alue, rinnakkaistallentaminen on vielä lapsenkengissään ammattikorkeakoulujen osalta. Vuosi 2016 on ollut käynnistämisen vuosi, huolimatta siitä että Arene ry:n rinnakkaistallentamista edellyttävä mandaatti annettiin jo vuonna 2009. Rinnakkaistallentaminen on hyvä keino lisätä ammattikorkeakoulujen omien tutkimusjulkaisujen näkyvyyttä, käyttöä sekä vaikuttavuutta helposti ja kustannustehokkaasti. Tulevana vuonna rinnakkaistallentaminen tulee olemaan entistä enemmän esillä, kun Kansalliskirjaston vetämä Tieteen avoin julkaiseminen eli TAJUA-projekti saadaan päätökseen ja sen myötä syntyviä avoimen julkaisemisen yhteisiä käytänteitä saadaan vakiinnutettua ja tätä kautta aineistojen yhteensopivuus sekä hyvien käytäntöjen mukaisuus lisääntyy.

Lämmintä joulunaikaa ja onnellista uutta vuotta toivotellen,

Tiina Tolonen, Theseus-koordinaattori (AMKIT-konsortio)

Kotkantien kirjasto

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *