Sateinen ja sumuinen vaihtoviikko Antwepenissä

Kuvakollaasi Antwerpenistä

 

Myöhään sunnuntai-iltana saavuimme perille Erasmus opettajavaihtoviikon kohteeseen Belgiaan. Takana oli pitkä matka, kaksi lentokoneen vaihtoa ja junamatka Brysselistä Antwerpeniin. Jätimme tavarat hotellille ja lähdimme kaupungille etsimään avoinna olevaa ruokapaikkaa.  Illastimme viehättävässä espanjalaisessa ravintolassa.

Maanantai aamu alkoi sateisena ja usvaisena. Heti aamupalan jälkeen lähdimme koululle, joka sijaitsi aivan hotelliamme vastapäätä kadun toisella puolella. Muut Arteisis Plantijin kansainvälisen vaihtoviikon opettajat sekä isäntämme Wim Goomberg olivat jo meitä ala-aulassa vastassa.

Viikon ohjelma koostui neljästä eri samanaikaisesti toteutettavasta työpajasta. Aiheet työpajoihin,meidän lisäksemme, toivat tullessaan opettajat Haagista, Amsterdamista, ja Enchedestä. Aloitimme viikon oman opiskelijaryhmämme kanssa Oamkin ja opiskelumahdollisuuksien esittelyllä. Ja siitä jatkoimme työpajamme varsinaisella tehtävänannolla ”Making Unknown Known”. Projektin ideana oli löytää Wimin valitsemasta alueesta “Bermudan kolmiosta”, Antwerpenissä uusia, tuntemattomia, kuolleita paikkoja, ja tehdä ne tunnetuksi.

 

Aamupäivän reippaan alku setin jälkeen jätimme opiskelijat työstämään ideoitaan itsenäisesti ja pidimme heihin loppupäivän etänä yhteyttä Facebookin kautta. FB-ryhmä osoittautui viikon aikana loistavaksi yhteydenpitovälineeksi niin keskeisen kommunikoinnin kuin tiedostojen jakamisen kannalta.

 

Cybornin VR-laitteistoa

 

Tiistaina meillä oli tiivis ohjelma. Heti aamusta meidät noudettiin hotellilta mukaan yritysvierailulle Cyborn nimiseen yhtiöön, jossa tehdään animaatiota, applikaatioita ja virtuaalisen todellisuuden sovelluksia.  Yhtiössä on työn alla kokopitkä lasten animaatioelokuva, Islantilais-Belgialainen tuotanto, – Ploey: You Never Fly Alone. Oli ilo tutustua todella lahjakkaisiin animaattoreihin. Esimerkkinä tuotantoyhtiön työjaosta; yksi animaattoreista keskittyy pelkästään lintuhahmojen höyhenten tekstuureihin ja toinen niiden liike-animaatioihin!

 

Iltapäivällä kokoonnuttiin yhteen opiskelijoiden kanssa ja aloitettiin opetus nimen ideoimisella, sekä logon suunnittelukilpailulla.”Making Unknown Known” –työpajamme projekti sai nimen AntX. Ryhmät jatkoivat omien aiheidensa ja logo-ideoiden työstämistä. Päivän lopuksi ryhmät esittelivät muille oman tuntemattoman paikkansa Antwerpenissä sovitun kolmion sisältä.

 

Robert Fillioun teos M HKAssa

 

Keskiviikko oli opetuksen etäpäivä ja pidimme yhteyttä opiskelijoihin Facebookin välityksellä. Logo ehdotuksesta pidettiin myös FB äänestys. Päivän aikana tutustuimme modernin taiteen museoon (M HKA), jossa oli esillä 1970-luvun valokuva- ja käsitetaidetta. Ehdimme myös käydä ostoksilla Antwerpenin vanhan kaupungin kävelykaduilla. Illalla menimme hyvin syöneenä hotellille nukkumaan. Belgiassa on varmaan mahdotonta saada huonoa ruokaa ja Antwerpen on ennen kaikkea ravintolakaupunki!

 

Torstaina opetimme jälleen koko päivän. Kun logo oli päätetty, niin jaoimme ryhmille AntX-projektin visualisointiin liittyvät tehtävät niin, että saatiin kaikki vaadittavat osa-alueet toteutettua: nettisivun koodaus, kartan suunnittelu, logon viimeistely, värien määrittely, graafiset elementit, paikkojen visualisointi katukuvassa, esite ja juliste. Noiden tehtävien rinnalla opiskelijat viimeistelivät oman kuolleen pisteensä visualisoinnin sekä nettisivukoodauksen. Eli työtä riitti yllin kyllin ja ryhmät joutuivat kommunikoimaan keskenään saadakseen yhteiset tehtävät toteutettua.

 

Työpäivän jälkeen osallistuimme vielä Let´s Talk Design -tapahtumaan, jossa oli puhujina luovien alojen toimijoita eri maista. Illan anti oli todella mielenkiintoinen, mutta päivä pitkä. Oli aivan pakko päästä äkkiä hotellille ja nukkumaan.

 

AntX visualisoinria

 

Perjantaina aamulla oli kaikkien ryhmien esitykset, joiden jälkeen seurasimme vielä Amsterdamin projektien esittelyt. Opiskelijaryhmien tuotokset viikon työpajoista oli todella hienoa nähtävää, niin sisällöltään, kuin visuaalisilta ilmeiltään.

Ryhmämme

 

KV-viikosta jäljellä oli enää viimeinen yhteinen kokoontuminen lounaalle muiden opettajien kanssa sekä projektin arvosanojen antaminen. Kurssi arvioitiin meille erikoisella asteikolla; 0-20 ja opintopisteitä viikosta kertyi 3. Arviointia varten olimme saaneet mielenkiintoisen Exel-taulukon, jonka täyttämiseen ja opiskelijoille palautteen lähettämiseen meni iltapäivä.

 

Tunnelmat viikosta olivat positiiviset. Kurssi oli antoisa ja opettavainen. Vaikka viikko oli aika raskas ja matkustuspäivät pitkät, oli tämä reissu kaiken kaikkiaan voimauttava kokemus. Siitä sai paljon uusia ideoita omaan opetukseen.

 

Nina Patrikka ja Karoliina Niemelä

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *