Huom! Oamkin blogi poistuu käytöstä
Osana verkkoympäristön uudistustyötä blogisivusto poistuu käytöstä 30.6.2024. Blogien kirjoittajat vastaavat omien tekstien talteenottamisesta ja arkistoimisesta. Ajankohtaisten blogien julkaisemista kannattaa tarjota Oamk Journalille. Blogi on saatavilla lukutilassa sisäverkosta 31.12.2024 saakka.

Vaihdossa korkealla pohjoisessa

Vaihdossa korkealla pohjoisessa

Röntgenhoitajaopiskelijamme kirjoitus opiskelijavaihdosta Norjassa

Pohjois-Suomessa kasvaneena oli vaikeaa uskoa, että vielä (todella paljon) korkeammalla leveyspiirillä sijaitsee iso ja eläväinen kaupunki Tromssa yliopistoineen ja yliopistosairaaloineen. Ennakkoluulot takuuvarmasta kulttuurishokista ja venäläinen uimakoulu (sekaan vain ja onnea) –tyyppisestä opiskelijavaihdosta olivat aivan turhia. Norjalaisten lämmin vastaanotto ja skandinaavinen elämäntyyli saivat maastamuuton tuntumaan lähinnä muutolta naapurikylään.

Tromssassa sijaitseva University Hospital of North Norway (UNN) tarjoaa laajat erikoissairaanhoidolliset palvelut koko Pohjois-Norjan väestölle sekä alueella matkaileville ulkomaalaisille.  UNN tekee jatkuvasti töitä sen eteen, että ihmiselle tarjotaan ensiluokan tason hoitoa mahdollisimman lähellä omaa asuinpaikkaa. UNN:lla on sairaalat Tromsssassa, Harstadissa, Narvikissa sekä Huippuvuorilla. Tämän lisäksi alueella toimii neljä psykiatrian keskusta. Lisäksi UNN operoi alueella toimivaa hätäkeskusta, lukuisia ambulanssiasemia sekä vastaa hoitohenkilökunnasta ilmassa toimivan ambulanssipalveluiden osalta. Noin 5 900 henkilöä työllistävä organisaatio onkin alueen suurin työnantaja.

UNN:n tarjoamat laajat erikoissairaanhoidolliset palvelut tarkoittavat myös erikoisosaamista röntgenhoitajien osalta. Röntgenhoitajakoulutus (Radiograf utdanning) suoritetaan Norjassa yliopistossa. Röntgenhoitajaksi voi opiskella viidessä eri yliopistossa. Yliopistoja ovat NTNU (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitetet), Högskolen i Söröst-Norge, Högskolen i Oslo og Akershus, Högskolan i Bergen sekä Norjan pohjoisin yliopisto Norges arktiske universitet. Koulutus kestää kolme vuotta ja sisältää 180 opintopisteen verran teoriaopintoja sekä harjoitteluita. Röntgenhoitajan tutkintoa voi jatkaa myöhemmin maisterintutkinnon parissa. Maisterintutkinto käsittää 120 opintopistettä ja opintojen pääpaino on magneettitutkimuksissa.

Maisterintutkinnon lisäksi valmistunut röntgenhoitaja voi suorittaa erikoistumisopintoja. Opintojen laajuus vaihtelee modaliteetin mukaan. Sädehoidon, magneetin sekä ultraäänitutkimusten erikoistumisjakso kattaa opintoja 60 opintopisteen edestä, TT ja digitaalinen kuvankäsittely 30 opintopisteen, sekä mammografia 15 opintopisteen verran. Erikoistumisella tiettyihin modaliteetteihin halutaan viedä henkilökunnan osaamista astetta syvemmälle tasolle. Tämä tarkoittaa erikoisosaamista potilaan hoidon kannalta ja (ulkopuolisen nuuskijan näkökulmasta katsottuna) motivoituneita työntekijöitä.

Vaihdossa korkealla pohjoisessa

Norges arktiske universitetet eli UiT sekä UNN tekevät jatkuvasti yhteistyötä. UNN tarjoaa laaja-alaisesti harjoittelumahdollisuuksia opiskelijoille jolloin he voivat myös itse osallistua tulevan henkilökuntansa kouluttamiseen. Vastapainoksi UNN saa jatkuvasti uutta tutkimustietoa jota voidaan käyttää toiminnan sekä hoitojen kehittämiseen. Esimerkiksi kevätkaudella 2010 sairaala toimi 823 opiskelijan harjoittelupaikkana.

Monien työ- ja opiskelumahdollisuuksien lisäksi Tromssa tarjoaa hulppeat puitteet ulkoilmaihmiselle. Luonnosta sekä korkeuseroista nautitaan sulan maan aikana huiputtamalla vuoria ja tuntureita, talvella hiihtämällä ja laskemalla. Kolmen kuukauden pimeän jakson vastapainoksi kesällä on kolme kuukautta kestävä yötön yö. Tuolloin kaupunki täyttyy tapahtumista ja festivaaleista sekä perinteisestä Midnight Sun-maratonista sekä upeasta keskiyön auringosta.

Med vennlig hilsen

Hanna

Lähteet: unn.no, utdanning.no, uit.no

hakusanat: röntgenhoitajaopiskelija vaihto Norja vaihto-opiskelu

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *