Huom! Oamkin blogi poistuu käytöstä
Osana verkkoympäristön uudistustyötä blogisivusto poistuu käytöstä 30.6.2024. Blogien kirjoittajat vastaavat omien tekstien talteenottamisesta ja arkistoimisesta. Ajankohtaisten blogien julkaisemista kannattaa tarjota Oamk Journalille. Blogi on saatavilla lukutilassa sisäverkosta 31.12.2024 saakka.

Shari Lapena – Hyvä naapuri

Shari Lapena - Hyvä naapuri

Shari Lapenan taitavasti rakennettu ja koukuttava psykologinen trilleri Hyvä naapuri (The Couple Next Door) on ollut myyntimenestys ympäri maailmaa. Suomeksi se ilmestyi tammikuussa 2017 Otavan kustantamana.

Kirjan alkuasetelma on mielenkiintoinen: Anne ja Marco Conti, kolmekymppinen pariskunta ja puolivuotiaan Cora-vauvan tuoreet vanhemmat, ovat naapurissa illalliskutsuilla. Cora nukkuu kotona, vain seinän toisella puolella. Coran huoneessa on itkuhälytin, ja vanhemmat ovat sopineet käyvänsä katsomassa lasta puolen tunnin välein. Kun alkoholin siivittämät juhlat päättyvät ja pariskunta palaa kotiin, he huomaavat järkytyksekseen talon etuoven olevan auki ja Coran pinnasängyn olevan tyhjä.

Kirja kuvaa todentuntuisesti lapsen katoamisen aiheuttamaa järkytystä ja hätää. Itsesyytökset eivät jätä Annea ja Marcoa rauhaan. Heidän maailmansa tuntuu luhistuvan silmissä. Poliisi, lehdistö ja jopa lähipiiri epäilevät vanhempia. Salaavatko vanhemmat jotain? Mitä todella tapahtui tuona yönä?

Hyvä naapuri on nopealukuinen ja viihdyttävä kirja, jota ei malttaisi laskea käsistä. Se on mitä parhainta lääkettä ”lukujumin” selättämiseen: kevyttä, helppoa ja sopivan jännittävää. Yllättävät juonenkäänteet pitävät lukijan varpaillaan ja saavat pohtimaan vuoron perään itse kunkin henkilöhahmon motiiveja.

Kirjaa on verrattu useaan otteeseen viime vuosien menestystrillereihin Kiltti tyttö ja Nainen junassa. Samankaltaisuutta edellä mainittuihin onkin havaittavissa: Shari Lapenan trilleri on myös täynnä yllättäviä käänteitä, hahmot eivät ole kovin mukavia ihmisiä, onnellisilta vaikuttavien perheiden kulissit alkavat kaatua ja salaisuudet paljastua pala palalta. Odotan mielenkiinnolla, päätyykö Hyvä naapuri esikuviensa lailla valkokankaalle lähivuosina.

Lapenan trillerillä on myös puutteensa: se ei ole kielellisesti kovin kummoinen, kerrontarakenne on välillä sekava ja paikoitellen juonenkäänteet luisuvat lähes epäuskottavuuden puolelle. En kuitenkaan antanut näiden seikkojen vaivata tai vaikuttaa itse lukukokemukseen, sillä Hyvä naapuri on ennen kaikkea viihdyttävä kirja, jota lukiessa aika rientää kuin siivillä. Suosittelen kirjaa kaikille, jotka etsivät nopeatempoista, koukuttavaa ja sopivan kevyttä luettavaa.

Tessa, KIR15SP

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *