Henning Mankell – Pyryssä nukkuva poika

Henning Mankell - Pyryssä nukkuva poika

Pyryssä nukkuva poika on Henning Mankellin kirjoittama nuortenkirja. Teos ilmestyi alkuperäiskielellään 1996 ja teos suomennettiin vuonna 2005. Teos on itsenäinen jatko-osa palkitulle kirjasarjalle.

Päähenkilönä on 13-vuotias Joel. Hän tekee kolme uudenvuodenlupausta, joita hän alkaa toteuttaa. Ensimmäinen toive on elää satavuotiaaksi. Hän alkaa toteuttaa toivettaan karaisemalla itseään nukkumalla ulkona pyryssä. Toinen toive on päästä merelle. Toive näyttää karistuvan, kun Samuel-isä ratkeaa taas ryyppäämään. Kolmas toive on nähdä alaston nainen. Kyläkaupan apulaiseksi palkataan nuori ja kaunis Sonja, johon Joel ihastuu. Sonja alkaa ilmestyä Joelin uniin huntuun verhoutuneena. Joel saa myös ensisuudelmansa luokkakaveriltaan Vinttikoiralta.

Monet asiat hämmentävät nuorta Joelia. Ainoa selkeä ratkaisu on tietenkin ryhtyä rokkitähdeksi. Musiikki yhdistää myös Joelia ja hänen vanhaa ystäväänsä Simonia. Simonia, joka tuupertuu hankeen ja kenet Joel pelastaa lumimyrskystä. Huhut Joelista alkavat kiertää ympäri norlantilaista kauppalaa. Samuel lupautuu raitistua, löydettyään Joelin melkein kuoliaaksi paleltuneena nukkumassa pyryssä. Kaikki Joelin toiveet näyttävät toteutuvan.

Kirjan teemoina voidaan pitää aikuistumista ja alkoholismia. Pääosassa on Joelin kasvutarina, jonka kautta Mankell puhuttelee kaikenikäisiä lukijoita. Suosittelen teosta lämpimästi kaikille. Teos sisältää jännitystä ja kuoleman mysteeriä. Kirja kiehtoo salaperäisyydellään ja taidokkaalla kerronalla.

Valtteri – KIR15

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *