Deborah Spungen – Nancy

Kirja: Nancy (eng. And I Don’t Want to Live This Life)

Kirjoittaja: Spungen, Deborah

 

Deborah Spungen - Nancy

Nancy on äidin näkökulmasta kerrottu tositarina, joka päättyi 70-luvun loppupuolella murhenäytelmään ja sensaatiolehtien otsikoihin.

Kirja kertoo Nancy Spungenista, joka tuli tunnetuksi Sex Pistols bändin basisti Sid Viciousin tyttöystävänä. Kirjailija on Nancyn äiti Deborah Spungen, joka kertoo Nancyn koko tarinan syntymästä kuolemaan ja kuinka Deborah itsekin kärsi kasvattessaan ongelmalasta. Kirja lisäksi tuo puolustusta vanhemmille, joilla on vaikeita lapsia.

Jo syntyessään Nancy oli erikoisempi. Hänen ihonsa oli keltainen veren korkean bilirubiinitason takia, ja vauva joutui välittömästi verensiirtoon. Äitinsä mukaan verensiirrosta toivuttuaan Nancy itki jatkuvasti ja potki ilmaan voimakkaasti, aivan kuin olisi taistellut jotakin vastaan. Nancy oli räväkkä tyttö koko ikänsä ja ihmiset eivät pitäneet juurikaan Nancystä. He näkivät hänet epätoivoisena bändärinä ja narkkarina. Hän oli kuin domina, joka otti ohjat käsiinsä hänen ja Sidin parisuhteessa. Uskotaan että Nancy oli syypää miksi Sidin elämä meni pilalle huumeiden myötä.

Sid antoi hieman erilaisen kuvan kirjassa kuin mitä olen hänen luullut olevan. Koska kirjan tekijä oli Sidille läheinen, kirjoittaja kertoo myös yllättäviä asioita sekä mikä hänen epäilyksensä on siitä mitä tapahtui Nancyn kuolinpäivänä.

En pettynyt kirjaan millään tavalla. Ensivaikutus kirjasta oli hyvä, kun luin tekstin takakannesta. Nancyn tarina on aina kiehtonut. Vaikka hän oli luonteeltaan ja persoonaltaan vähemmän siedettävä mutta hänen tarinassaan on vain sitä jotain, joka vetää minua puoleensa. Nancy saattoi pistää ärsyttämään, mutta sympatiakin koin häntä kohtaan. Kirja kuitenkin vie lukijan sen ajan punk-maailmaan, jossa turmiollisuus, synkkyys ja huumeet olivat osa elämään ja asennetta.

Spungen oli hienosti aloittanut kirjan kertomalla ensin pikkuisen lopusta. Se toi mukavasti lukijalle tietoa siitä, mikä lopussa häntä odottaa. Ja vaikka teos olikin kirjoitettu auttamaan muita “Nancyja” niin kuin kirjailija itse sanoi, se herätti itsessäni hiukan turhamaisuuden tunnetta Nancya kohtaan. Mutta tosiasiassa tällaiset kirjat ovat hyviä: ne laittavat ajattelemaan asioita sekä herättämään tunteita.

 

– Nina, KIR15SP

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *