Opiskelijoiden mielestä helpoin tapa vaikuttaa on…

Ouluhallin Oamk-kylässä kierteli avajaisten jälkeen sankka opiskelijajoukko. Ilahduttavan moni pysähtyi juttelemaan kanssamme opiskelijoiden vaikutusmahdollisuuksista Oamkissa. Sosiaali- ja terveysalan opiskelija Annette ja tekniikan alan opiskelija Miikka kertoivat ständillä omista kokemuksistaan opiskelijavaikuttamisessa ja valaisivat ohikulkijoita mm. tutkinto-ohjelmatiimien toiminnasta.

Samalla yli sata opiskelijaa vastasi lyhyeen kyselyymme koskien helpointa tapaa antaa palautetta Oamkissa. Opiskelijat tunnistivat kolme erilaista tapaa vaikuttaa omiin opintoihinsa. Suurin osa vastaajista koki, että helpointa on antaa palautetta netin kautta, joko vastaamalla Oivan opintojaksokohtaiseen oppimispalautteeseen tai vuosittain järjestettävään opiskelijakyselyyn:

”Antaa palaute opintojaksosta sen jälkeen Oivassa. Myös kurssipalautteet viimeisellä luennolla, mikäli opettaja niitä kysyy.”
”Oivassa opintojakson jälkeen palautelomakkeella, sillä siitä meitä muistutetaan kurssin päättyessä sanallisesti.”

Kritiikkiä tuli siitä, että kaikki opettajat eivät avaa oppimispalautetta kurssin päätyttyä, ja tällöin palaute jää antamatta. Osa myös epäili, tutustuvatko opettajat saamaansa palautteeseen riittävän huolellisesti.

Osa opiskelijoista otti mieluiten yhteyttä suoraan opettajaan, joko sähköpostin kautta ja juttelemalla kasvokkain. Hyviksi tavoiksi mainittiin:

”Antaa palaute suoraan opettajalle esim. tunnin jälkeen”
”Olemalla rehellinen ja mennä keskustelemaan opettajan kanssa asiasta jonka tekemisissä tai muussa olisi petraamista”

Osa vastaajista näki, että parhaiten palautteen saa eteenpäin muiden opiskelijoiden kautta. Ottamalla yhteyttä tutkinto-ohjelmatiimin jäseniin, tuutoreihin, koulutusalajärjestöihin tai opiskelijakunta OSAKOon on helppo vaikuttaa epäkohtiin:

”Sanoa ääneen jollekkin joka voi vaikuttaa asioihin”
”Olla yhteydessä oman järjestön hallituksen edunvalvojiin.”

Kehitämme opiskelijoiden vaikuttamismahdollisuuksia Oamkissa koko ajan – tästäkin kyselystä saimme siihen hyviä vinkkejä! Viime aikoina olemme kiinnittäneet erityistä huomiota siihen, että viestimme palautteen perusteella tehdyistä kehittämistoimista aktiivisesti ja monien eri kanavien kautta.

Kiitämme kaikkia ständillä käyneitä opiskelijoita ja toivotamme oikein reipasta lukuvuoden jatkoa!

Marianne Isola
Laatuasiantuntija

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *