Vaihdossa päiväntasaajan lämmössä

Vaihdossa päiväntasaajan lämmössä

Lähdin keväällä 2017 tekemään harjoitteluvaihtoa Kenian Kakamegaan Oulun ammattikorkeakoulun yhteistyökoulun Masinde Muliron yliopiston kautta. Yliopistolla ei tarjottu röntgenhoitajan koulutusta ja lähimmät alaa tarjoavat yliopistot olivat Kisumussa sekä Eldoretissa. Jäin pienen jännityksen varaan, minkälaista harjoittelua kohteessa pystyy edes tekemään, sillä aiemmin röntgenhoitajia ei ole ollut kohteessa.

Vaihdossa päiväntasaajan lämmössä

Masinde Muliro tarjoaa hoitoalan koulutusta ja kylläpä siellä on tainnut muutama liiketalouden opiskelijakin käydä vaihdossa. Tarkoituksena oli, että Keniasta olisi myös tullut 3 opiskelijaa Ouluun, mutta ilmeisesti heidän rahoituksessa oli hieman ongelmia, joten tällä kertaa Ouluun ei tullutkaan ketään. Itse lähdin matkaan kahden kätilöopiskelijan kanssa.

Vaihdossa päiväntasaajan lämmössä

Ainakin Kakamegan alueella yksityisen ja julkisen puolen puitteet menivät hieman toisinpäin kuin Suomessa. Yksityisen sairaalan laitteet olivat huomattavan paljon vanhempia, kuin julkisen puolen. Suureksi yllätyksekseni julkisesta sairaalasta löytyi melkein koko kuvantamisen kirjo. Löytyi suoradigiröntgenlaitteet, mammografia, ultraääni, TT, magneetti, OPTG, C-kaari sekä osastokone. Se, kuinka usein mitäkin laitetta käytettiin, oli eri juttu. Natiivi- sekä ultraäänilaitteet olivat alituiseen käytössä, kun muihin tutkimuksiin löytyi potilaita harvakseltaan. Tämä toki selittyy sillä, että muiden modaliteettien kustannukset ovat valtaväestölle suhteellisen korkeat. Sädehoitoa ja isotooppeja tarjotaan oikeastaan vain Nairobin alueella, sillä vain pienellä osalla ihmisistä on siihen Keniassa varaa.

Vaihdossa päiväntasaajan lämmössä

Keniassa suurin osa röntgenhoitajista tekee ultraäänitutkimuksia, mikä eroaa tietenkin suomalaisen röntgenhoitajan työnkuvasta. Keniassa radiologeja ei ole niin paljon saatavilla kuin Suomessa, joten heidän puutetta on siten paikkailtu röntgenhoitajien ultraääniosaamisella. Tie röntgenhoitajaksi eroaa Keniassa aika paljon suomalaisesta. Rönäriksi voi opiskella joko diplomin, korkeamman diplomin, korkeakoulututkinnon sekä tulevaisuudessa maisteritutkinnon avulla. Kullakin tasolla voi itse valita, mihin modaliteettiin haluaa erikoistua paitsi diplomitasolla, jolla vain käydään yleisesti kaikki modaliteetit diagnostisen kuvantamisen puolella läpi. Jotta voisi tehdä ultraääniä, on oltava korkeampi diplomi, ainakin teoriassa. Julkisella puolella diplomitason suorittaneet työntekijät voivat silti joutua opettelemaan ultraäänitutkimuksien salat.

Vaihdossa päiväntasaajan lämmössä

Kenialaiset ovat hyvin uteliaita ihmisiä ja valkoihoisen näkeminen Kakamegassa on vielä ollut suht harvinaista, joten kukin meistä sai kovasti katseita ja juttuseuraakin olisi riittänyt vaikka kuinka pitkäksi aikaa. Monet halusivat tietää eroista meidän maidemme ja kulttuuriemme kesken ja olivathan ne välillä suuria. Paljoa Keniassa ei kuitenkaan kehityksessä perästä tulla, sillä Kenia on kuitenkin noussut suht hyviin asemiin moniin naapurimaihinsa verrattuna. Maalaisjärkeä tulee käyttää liikkuessa, huutelut ja utelut kuuluvat kulttuurii ja liikenne on aika kaaosmaista. Kaikesta tietenkin yritetään ottaa valkoihoisilta korkeampaa hintaa, joten hyville tinkaustaidoille tulee tarvetta.

Mielestäni ilmapiiri Keniassa on hyvin iloinen, lämmin ja vastaanottavainen ja luonto on aivan uskomaton. Ilmasto on todellakin lämmin, joten jos Suomenkin kesän kuumimmat päivät ovat täyttä tuskaa, ei harjoittelumaa päiväntaasaajalta ole ehkä se juttu. Jos kuitenkin olet yhtään kiinnostunut työskentelemään afrikkalaiseen työtapaan tai harjoittelu muuten vaan niillä hoodeilla kiinnostaa, kannattaa pistää reippaasti hakemusta eteenpäin! Täältä jos jostain saat erilaista näkökulmaa asioihin, mitä harvemmin tulisi mietittyä kotimaassa. Aina on helpompi lähteä kaksistaan, jolloin saa toisistaan tukea ja turvaa, sillä jotkin kohtaamasi tilanteet on helpompi setviä sellaisen ihmisen kanssa, joka ymmärtää tilanteen. Jos tulee jotain kysymyksiä mieleen, saa minuun olla yhteydessä!

Röntgenhoitajaopiskelija

Juulia Rajamäki

Saatat pitää myös näistä...