Harjoitteluni Viljelijän Bernerillä kesällä 2017

Suoritin kesällä harjoittelua Viljelijän Bernerillä, Satakunnan alueella. Viljelijän Berner myy kasvinsuojeluaineita ja lannoitteita ammattikäyttöön. Toukokuussa kaksi Viljelijän Bernerin edustajaa tuli käymään kotitilallani. Kysyimme olisiko minun mahdollista päästä muutamaksi päiväksi asiakkuuspäällikön mukaan tutustumaan hänen työhönsä. Ensimmäisen päivän jälkeen kävi ilmi, että asiakkuuspäällikkö oli ajatellut minun kulkevan hänen kanssaan kuukauden verran, kun me kotitilallani olimme todella puhuneet vain muutamasta päivästä. Niinpä aloitin harjoitteluni Viljelijän Bernerillä.

Kesäkuussa kuljimme paljon pelloilla, pääasiassa viljapelloilla, mutta myös muutamilla rypsi- ja rapsipelloilla. Etsimme rikkakasveja, tauteja ja tuholaisia. Ruis-, ohra- ja vehnäpelloilta otimme näytteitä Yaran N-testerillä, joka kertoi meille ja viljelijälle onko pellolle annettu riittävästi typpilannoitusta.

Välillä harjoittelun ohjaajani toi minulle kasvinäytteitä, joista minun tuli tunnistaa tauti ja sen pohjalta tehdä kyseiselle pellolle tautitorjuntasuunnitelma. Vastaavasti tein torjuntasuunnitelmia myös rikkakasvien torjuntaan. Tämän kaltaiset harjoitukset olivat hyvä tapa oppia tuntemaan Bernerin myymiä aineita ja se kehitti aiemmin koulussa oppimaani taitoa luoda suunnitelmia. Välillä torjuntasuunnitelmat lähetettiin oikeasti tiloille.

Eräälle tilalle tein katetuottolaskelman kasvinsuojelun ja lannoitusten kustannuksista, jossa oli tarkoituksena verrata syysruista ja syysrapsia. Lisäksi tein muutaman oikean lannoitustarjouksen tiloille, suunnittelin mainostekstiviestin ja kehitin pitkin kesää Paras Sato Toimenpidesuositus-lomaketta. Lomake esitettiin elokuun lopussa Viljelijän Bernerin kokouksessa ja hyväksyttiin talon viralliseksi lomakkeeksi.

Viimeisillä viikoilla ennen harjoittelun loppumista tuli tieto, että Kokemäeltä vuokrataan toimistotilat Bernerin nimissä. Olin mukana valmistelemassa tiloja kuntoon. Toimiston tarkoituksena on toimia työtilana alueen edustajille ja tilalliset voivat hakea sieltä kasvinsuojeluaineita ja pistäytyä kysymässä neuvoja ja tarjouksia. Toimiston tai paremminkin myymälätilan on tarkoitus olla helposti lähestyttävä paikka, johon asiakas voi tulla käymään mahdollisimman matalalla kynnyksellä, vaikkapa peltotöiden lomassa.

Tämän kesän harjoitteluni pohjalta minulle jäi kuva kehittymishalukkaasta ja laajentamishaluisesta yrityksestä, joka on valmis kohtaamaan nykyajan haasteita ja keksimään uusia ratkaisuja. Henkilökohtaisesti toivoisin pääseväni Viljelijän Bernerille ensi kesänä kesätöihin ja toivoisin saavani tehdä opinnäytetyöni heille.

Annariina Kokko, agrologiopiskelija

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *