Jäähyväiset Näyttötutkintomestarikoulutukselle

Ammatillisen koulutuksen reformin voimaantulon myötä 1.1.2018 moni asia muuttuu ja jotkut asiat päättyvät. Eräs tällainen päätepiste on näyttötutkintojärjestelmän loppumisen myötä tapahtuva Näyttötutkintomestarin koulutusohjelman (NTM) poistuminen koulutuskartalta.

NTM-koulutus on ollut opetushenkilöstölle sekä myös työelämän edustajille kohdistettu kokonaisuus, jonka avulla on ollut mahdollisuus hankkia asiantuntijuutta osaamisen arviointiin sekä tutkinnon suorittamisen laadukkaaseen järjestämiseen henkilökohtaistetusti. Jos katsotaan pelkästään valmistuneiden määriä, nähdään että NTM-koulutuksen rooli ammatillisessa koulutuksessa toimijoiden perehdyttämisen näkövinkkelistä on ollut erittäin merkittävä ja osallistujia on ollut runsaasti. NTM-koulutusten järjestämisestä ovat vastanneet ammatilliset opettajakorkeakoulut.

Oulun Ammatillisessa opettajakorkeakoulussa NTM-koulutusta on järjestetty vuodesta 2000. Valtakunnallisesti koulutusohjelma alkoi pienemmillä kokonaisuuksilla vuonna 1995 ja ensimmäisiä koulutuksen kokonaisuudessaan suorittaneita juhlittiin syksyllä vuonna 1999 Tampere-talolla. Silloin olin itsekin mukana saamassa koulutuksen diplomin ja pinssin.

Kaiken kaikkiaan valtakunnassa näyttötutkintomestareita on valmistunut noin 18 000 hlöä. Oulusta valmistuneita on vuodesta 2000 ollut n. 1600 hlöä ja yksi asia, mikä voi ehkä yllättää, on työelämän edustajien määrä. Työelämän edustajia meillä on ollut mukana runsaasti, noin 250 hlöä eli lähes joka kuudes Oulusta valmistunut on ollut työelämän edustaja. Työelämän edustajana toimiva mestari pystyy esimerkiksi perehdyttämään omalla ammattialallaan vaikkapa kollegansa laadukkaaseen arviointitoimintaan ja raudan lujaa osaamista myös jatkoa silmällä pitäen.

Perjantaina 17.11.2017 oli Oulussa valtakunnan ja jopa ”tunnetun universumin” vihoviimeinen NTM-koulutuksen diplomijuhla. Valmistuneita oli 40 henkilöä ja he vastaanottivat koulutuksen diplomit ja pinssit. Ilmassa oli juhlan tuntua mutta myös haikeutta. Tämän muotoisena koulutus ei enää jatku.

Yhtenä isona asiana näin kouluttajan tuntemuksin NTM-matkalla on ollut oppijoiden positiivisten oppimiskokemusten kautta saama ilo ja onnistumisen tunne ja se on välittynyt heistä hyvin. Eräänä mieleenpainuvana kokemuksena tulee mieleeni saamelaisalueella järjestetty NTM-koulutus ja sitä on mukava muistella vaikkapa ”Case Saame” -videon kautta. Se löytyy internetin ihmeellisestä maailmasta, käyhän kurkkaamassa.

Muutamia kertoja olen kuullut eri yhteyksissä ihmettelyä ”Onko siitä NTM-koulutuksen asiantuntemuksesta enää mitään hyötyä, kun koulutus loppuu?”. Kuten jo tuossa aiemmin totesin, arviointiosaaminen ja henkilökohtaistamistoiminnan hallinta ovat ne keskeiset asiat, mitä NTM-koulutusohjelmasta valmistunut on osoittanut osaavansa. Ja nämä ovat juuri niitä, mitkä jatkossakin ovat aivan keskeisintä osaamista.

Kun nämä asiat ovat hanskassa, reformin tuloon voi valmistautua luottavaisin mielin. Jatkossakin laadukkaan työn tuloksena elinkeinoelämä saa tarvitsemiaan ammattiosaamista omaavia työntekijöitä, joiden osaaminen on arvioitu luotettavasti. Asiantunteva arviointitoiminta takaa myös sen, että todistus osaamisesta on luotettava. Jos osataan, niin sitten osataan ja jos osaamista ei ole tarpeeksi, niin sitten yhdessä mietitään, miten sitä puuttuvaa osaamista lähdetään hankkimaan. Arvioinnissa asioita ei saa katsoa läpi sormien, se ei palvele ketään. Tämä asia täytyy arviointitehtävissä toimivien ymmärtää ja toimia myös sen mukaisesti.

Arviointiin ja tutkintojen suorittamiseen löytyy osaamista, samoin koulutuksen järjestäjien että työelämän riveistä, kuten em. tilastotkin sen kertovat. Nyt käännetään ajatukset ja toimintatavat tulevaan ja aikaisempien kokemusten päälle on hyvä lähteä rakentamaan ammatillisen koulutuksen tulevaisuutta.

Haluan kiittää Teitä kaikkia kanssakulkijoita, jotka olette olleet mukana näillä monipuolisilla NTM-koulutusten oppimismatkoilla. Erityiset kiitokset niille yli tuhannelle NTM-opiskelijalle, joiden kanssa olen saanut perehtyä näyttötutkintomaailmaan monesta eri näkökulmasta. Olen saanut lukuisia unohtumattomia kokemuksia ja mahdollisuuden ohjata satoja erilaisia matkoja matkalla mestaruuteen. Mukavia muistoja!

On olemassa sanonta, että kun jokin loppuu, tilalle tulee aina uutta. Ja sitä uutta odotellessa toivotan juuri Sinulle

Hyvää ja Rauhallista Joulun odotusta ja Menestystä Vuodelle 2018!!

Lehtori Hannu Korkala
Oulun ammattikorkeakoulu
Ammatillinen opettajakorkeakoulu

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *