Ursula K. Le Guin: Kahdesti haarautuva puu

Kirjan tarina sijoittuu Hainilaismaailmankaikkeuteen, johon sijoittuvat myös kirjailijan aiemmat kirjat Pimeyden vasen käsi, Osattomien planeetta ja Maailma, vihreä metsä. Päähenkilönä on aasialaistaustainen Sutty, joka on lähetetty Terrasta Akan planeetalle tarkkailijaksi. Hän saa tehtäväkseen tarkkailla ja kerätä tietoa jo lähes kadonneesta vanhasta kulttuurista. Tämän hän joutuu tekemään salassa ja varoen, sillä Korporaatio on kieltänyt vanhat tavat ja kirjallisuuden rangaistuksen uhalla.

Tarina on kuvaus matkasta salatun tiedon maailmaan. Se kertoo ihmisyyden eri puolista, ja siitä kuinka kulttuurien ristivaikutus voi tuhota arvokasta perimää ja tietoa. Tarinan edetessä Suttyn oma tausta avautuu, samoin kuin kielletyn tiedon laajuus elämän eri osa-alueissa ja sen vaikutus Akan asukkaisiin. Kirja ottaa kantaa poliittisiin ja uskonnollisiin teemoihin ja niiden vaikutukseen planetaarisessa kulttuurissa.

Kirja on hyvin mielenkiintoinen varsinkin kirjastoalaa opiskeleville, sillä tieto ja sen saatavuus on hyvin keskeisessä roolissa tässä tarinassa. Mikäli pidät kevyemmästä scifistä, joka ei keskity taisteluun vaan ihmisyyteen, on tämä kirja sinulle.

Minna Rytky, KIR16SP

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *