Mitä osaamista tarvitaan tulevaisuudessa neuvolassa?

Terveydenhoitajalta vaaditaan rohkeutta kysyä. Erilaisten perheiden kohtaaminen, perheiden tarpeiden tunnistaminen ja niihin vastaaminen ovat edelleen samalla tavalla neuvolatyön ydinosaamista kuin vajaa vuosisata sitten, jolloin Arvo Ylppö perusti ensimmäisen lastenneuvolan Suomeen. Ennakoiva ja ehkäisevä neuvolatyö ei onnistu kysymättä tai kuuntelematta miten perhe voi. Tässä mielessä neuvolatyö ei koskaan muutu. Arvioiden mukaan yli 99,5 prosenttia suomalaisista perheistä asioi äitiys- ja lastenneuvoloissa.

Tämän päivän ja tulevaisuudenkin terveydenhoitajan työ ja osaaminen neuvolassa on muuttunut ajoista, jolloin jonotettiin kylän terveyssisaren aamuvastaanotolle. Sisarten työtä kunnioittaen, työ on nyt kokonaisvaltaisempaa ja moniammatillisempaa kuin aiemmin. Jo vilkaisemalla kevään Terveydenhoitajapäivien sisältöä huomaa, että ammattitaidon ylläpitäminen ajan hermolla vaatii kouluttautumista ja tietojen päivittämistä. Digitaaliset terveyspalvelut, monimuotoisten perheiden kohtaaminen sekä terveydenhoitajan työn uudet toimintamallit ovat esimerkkejä koulutuspäiviemme ohjelmasta. Synnytyksen jälkitarkastus, laaja terveystarkastus ja isyyden tunnustus ovat uusimpia terveydenhoitajan työn sisältöjä.

Hallituksen kaavailemassa perhekeskusmallissa lapsiperheiden palvelut koottaisiin yhteen asiakaslähtöiseksi kokonaisuudeksi, jolloin perheet saisivat tarvitsemansa palvelut helpommin ja paremmin saman katon alta. Tällöin terveydenhoitajan työssä korostuu kyky ohjata perhe oikean tahon luo oikealla hetkellä. Neuvolan fyysinen osoite on myös sen saman katon alla, mutta missä se neuvola oikeastaan tulevaisuudessa on? Asiakkaalle tarjottavat materiaalit ovat vihkosten sijaan sähköisessä muodossa, kysymyksiin vastataan chatissa ja omahoidossa. Neuvola on jatkossa siellä missä perhekin.

Suomalaisen neuvolan hyvä maine maailmalla on perustunut vähäisen imeväis- ja äitiyskuolleisuuteen ja kattavaan rokotusohjelmaan. Kotimaassa neuvolajärjestelmä äänestettiin kaikkien aikojen parhaaksi suomalaiseksi keksinnöksi, ja se on säilyttänyt perheiden luottamuksen muita sosiaalisia palveluita paremmin. Tulevaisuuden neuvolan työntekijät saavat olla ylpeitä tekemästään arvokkaasta työstään.

Kirjoittaja Annika Aitta

Valmistuu pian uuteen ammattiin terveydenhoitajaksi

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *