Onnen koukkuja

Grégoire Delacourt

Jocelyne on ollut naimisissa Jocelyn kanssa kaksikymmentäneljä vuotta. Jocelyne nimisen naisen mahdollisuus päätyä naimisiin Jocelyn nimisen miehen kanssa oli yksi miljoonasta ja se tapahtui Jocelynelle. Heillä on kolme lasta, kaksi tyttöä ja poika. Toinen tyttäristä syntyi kuolleena. Nadègen kuolema on syvä ja käsittelemätön haava heidän elämässään.

Jocelyne oli töissä käsityöliikkeessä, jonka omistaja kuoli traagisesti tukehduttuaan omassa liikkeessään nappiin. Jocelyne ostaa liikkeen hänen kuolemansa jälkeen ja saa liikkeen menestymään.

Avioliiton alku oli hyvää aikaa. Nadègen kuolema oli kriisi ja jätti pysyvän jäljen heidän elämäänsä. Nyt Jocelyne on 47-vuotias, eikä ole tyytyväinen elämäänsä eikä itseensä. Lapset ovat lähteneet kotoa ja hän on kyllä onnellinen Jon kanssa, mutta elämä ei ole sitä mistä hän nuorena tyttönä haaveili ja uneksi, sitä että voisi päättää omasta elämästään.

Ystävät saavat Jocelynen ostamaan lottokupongin. Lottovoitto oli yksi mahdollisuus seitsemästäkymmenestäkuudesta miljoonasta ja se osui Jocelynen kohdalle. Hän voittaa lotossa, mutta ei lunasta voittoshekkiään vaan piilottaa sen vaatekomeroon. Hän tekee kyllä tarvelistoja, mielitekolistoja ja hullutuslistoja, mutta hänen ei kuitenkaan tee mieli niitä kaikkia asioita mitä olisi mahdollista hankkia. Rahalla ei saa rakkautta, eikä kuollutta äitiä takaisin. Hänen mielestään tarvitsemamme asiat ovat arjen pieniä unelmia.

Ainut jolle Jocelyne kertoo voitostaan, on hänen dementoitunut isänsä, joka ei muista asioita kuutta minuuttia kauempaa. Vaikka Jocelyne on voittanut lotossa ja voisi toteuttaa kaikki toivelistansa, hän tuntee, että elämä onkin hyvää juuri sellaisena kuin on, ilman rahoja. Liike menestyy ja Jocelyne alkaa kirjoittaa blogia joka saa suuren suosion. Elämä Jon kanssa tuntuu hyvältä, eikä Jocelyne osaa päättää lunastaako voiton vai ei. Sitten joku muu päättää hänen puolestaan.

Onnen koukkuja on sivumäärältään pieni ja nopeasti luettu kirja. Se herättää kuitenkin ajatuksia ja jää mieleen. Mikä on elämässä tärkeintä ja mistä onni löytyy? Onko jossain aina onnellisempi ja parempi elämä odottamassa kuin se mitä parhaillaan elämme? Miten parhaiten selviäisi koukuista joita elämä eteen viskaa?

Pirjo S. KIR16KM

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *