Selja Ahava: Ennen kuin mieheni katoaa

Gummerus kustannus, 231 s.

Selja Ahavan ”Ennen kuin mieheni katoaa” on kirja transseksuaalisuudesta – tällä kertaa kuitenkin puolison näkökulmasta. Ahava kirjoittaa omaelämäkerrallisen kuvauksen siitä, miltä tuntuu, kun hänen pitkäaikainen aviomiehensä ja lastensa isä ilmoittaa täysin yllättäen haluavansa ollakin nainen. Kirjassa kuvataan täsmällisen riipivästi Ahavan järkytykseen ja siitä seuraaviin kuukausiin liittyviä tunnelmia ja ajatuskulkuja. Transseksuaalisuusteemansa lisäksi teosta voisi pitää myös erokirjana: Kuinka sisäistää, että se ihminen, jonka on luullut tuntevansa läpikotaisin, onkin yhtäkkiä aivan muuta kuin on kuvitellut?

Teoksessa on mielenkiintoinen rakenne, sillä siinä kuljetetaan myös rinnakkaisjuonta Kristoffer Kolumbuksen purjehduksista. Henkilökohtaisesti en pitänyt tästä ratkaisusta, vaikka vertaus sinällään lieneekin osuva. Sen sijaan Ahavan käyttämä kieli on runollisen kaunista ja viiltävän tarkkanäköistä.

Ennen kuin mieheni katoaa on Selja Ahavan kolmas teos.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *