Hoffman, Alice: Ihmeellisten asioiden museo

Ihmeellisten asioiden museo

Hoffman, Alice: The Museum of Extraordinary Things, 2014

Ihmeellisten asioiden museo
suomentanut Raimo Salminen, Gummerus 2015

Tapahtumapaikkana New York ja Manhattan 1911

Ihmeelliset asiat voivat olla ihania tai ne voivat olla kerrassaan kummallisia. Alice Hoffman kuvailee kirjassaan rapistuvaa ja hädin tuskin pystyssä pysyvää museota, jossa esitellään eläviä ihmeitä. Esiintymiskauden alkaessa sekalainen joukko kummajaisia kokoontuu museon kuistille nauttimaan teetä ja pannukakkuja. Siellä on susimies, joka on kokonaan karvan peitossa. Kaunis perhostyttö Malia on syntynyt ilman käsiä ja hänen selkäänsä on kiinnitetty perhosen siivet. Duranten veljekset ovat loisteliaita akrobaatteja ja siamilaiset kaksoset ovat kiinni toisissaan. Museossa on myös lähes satavuotias kilpikonna, jonka pitkää vankeutta päähenkilö Coralie suree.

Museon suurin vetonaula on ollut Coralie, joka on uinut vesitankissa esittäen merenneitoa. Hänen asunaan on upea sininen merenneidon pyrstö ja hengittämiseen hän käyttää, salaa yleisöltä, altaan reunaan kiinnitettyä hengitysputkea. Sormien väliin kasvaneet läpikuultavat ihopoimut ovat Coralien hätkähdyttävin ominaisuus.

Manhattanin Coney Islandilla sijaitseva museo joutuu kilpailemaan uusien vetonaulojen kanssa. Barnumin ja Baileyn sirkus on avaamassa ovensa ja aivan naapuriin rakennetaan suurta huvipuistoa, Dreamlandia. Coralien isä Professori Sardie etsii epätoivoissaan uutta vetonaulaa. Hän luo Coraliesta Hudsonjoen hirviön, jonka aikoo asettaa näytteille. Coralie harjoittelee uimista veden alla jäätävässä joessa voimakkaita virtoja vastustaen. Yhdellä tällaisella uintimatkalla hän näkee nuoren miehen, jota ei voi enää unohtaa.

Eddie Cohen on paennut isänsä kanssa Ukrainan juutalaisvainoja. Aluksi he työskentelivät surkeissa oloissa tekstiilitehtaissa ompelijoina. Sitten Eddie tutustuu rikollisiin ja siirtyy yhden gangsterin joukkoihin. Hän on taitava etsimään kadonneita ihmisiä ja heitäkin, jotka ovat jo kuolleita ruumiita. Hänen elämänsä muuttuu, kun hän kohtaa valokuvaajan ja saa tältä kameran perinnöksi. Valokuvaamisesta tulee suuri intohimo ja hän vaeltelee pitkin ja poikin vielä villiä Manhattanin pohjoisosaa etsien kuvattavaa. Hän kuvaa myös sanomalehdille kaupungin tapahtumia. Kirjan tärkeä teema onkin se, kuinka tekstiilitehtailijat sortavat työntekijöitään ja kohtelevat heitä epäinhimillisesti. Tällaisen tehtaan tulipalon kuvaus on vaikuttava ja traaginen. Palavan tehtaan nuoret ompelijat hyppivät korkean tehtaan ikkunoista kadulle järkyttävään kuolemaan, koska muuta vaihtoehtoa ei ole. Näistä tapahtumista kehkeytyy juonikuvio, jonka edetessä Coralie ja Eddie löytävät toisensa ja ottavat kohtalon omiin käsiinsä.

Yhdysvaltalainen kirjailija Alice Hoffman kuljettaa montaa juonta upeassa historiallisessa kirjassaan. Siinä on sekoitettuna 1900-luvun alun New Yorkin historiaa ja taianomaisia elementtejä ihmisten erikoisista ominaisuuksista. Tarinassa kulkee tärkeimpänä asiana rakkaus. Eddie ja hänen isänsä etääntyivät toisistaan perheen äidin kuoltua juutalaisvainoissa. Hänen isänsä suree puolisoaan loputtomasti. Onko isän ja pojan mahdollista lähentyä ja antaa toisilleen anteeksi? Mikä on totuus Coralien alkuperästä? Sen tietävät vain julma Professori Sardie sekä taloudenhoitaja Maureen.

Suosittelen lämpimästi Alice Hoffmanin koko tuotantoa!
Toivotan lukuiloa kaikille!

MerjaH kir16km

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *