Leena Virtanen: Tulen morsian

WSOY, 277 sivua

 

Tulen morsian on Leena Virtasen kirjoittama tietokirja Suomen noitavainoista 1600-luvulla. Alkujaan kirja on julkaistu vuonna 2013 nimellä Noitanaisen älä anna elää : Tosikertomus noitavainoista Suomessa 1666-1671. Tämä uusi versio uudella nimellä ilmestyi vuonna 2016, jolloin kirjan aiheeseen pohjautuva elokuva sai Suomessa ensi-iltansa.

Virtasen tekstistä näkee, että hän on perehtynyt aiheeseen ja että se on hänelle rakas. Teksti on elävää ja sitä lukee mielellään, vaikka aihe onkin raskas ja kaukana miellyttävästä. Virtanen kuvailee tapahtumia niin, että lukija tuntee pääsevänsä mukaan tuohon maailmaan, noihin oikeudenkäynteihin. Hän ei mässäile turhaan julmuuksilla vaan kertoo kiinnostavalla ja jopa inhimillisellä tavalla kuinka asiat olivat. Teksti on suoran rehellistä. Miksi turhia kaihdella ja kierrellä?

Paitsi itse Ahvenanmaan oikeudenkäyntejä, avaa Virtanen teoksessa myös tapahtumien syitä ja seurauksia. Hän myös liittää Suomen noitavainot osaksi Ruotsin noitavainoja, jotka olivat oikeastaan hyvin erilaisia verrattuna suomalaisiin vastineisiinsa.

Kaikkiaan teos antaa värikkään, selkeän ja kattavan kuvan Suomen noitavainoista. Suosittelen sitä lämpimästi aiheesta kiinnostuneille. Tämä ei ole luettavana mitään pakkopullaa!

 

Reija K., KIR16KM

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *