Rakennusalan osaajat urapolkuja luomassa

Urapolkuja 2018 -tapahtuma toi yhteen rakennusalan yritykset, opiskelijat ja opettajat Oulun ammattikorkeakoululle (Oamk) tiistaina 6. helmikuuta. Rakennuslehden ja RIA Ry:n neljättä kertaa toteuttama oppilaitoskiertue tarjosi näkymiä tulevaisuuden uraan talonrakentamisen ja suunnittelun parissa sekä infra-alalla. Päivän aikana Oamkin rakennustekniikan opiskelijat saivat työnhakuvinkkien ja uusien kontaktien lisäksi tietoiskuja opintojen edistämiseen liittyvistä aiheista.

KUVA 1. Lehto Group markkinoi opiskelijoille tammikuussa startannutta Uralupaus-ohjelmaansa (kuva: Karoliina Pigg)

Yksi rakennusalan tämän kevään kiinnostavimmista tapahtumista kokosi lukuisia yrityksiä ja satoja opiskelijoita verkostoitumaan. Yritykset ovat juuri avanneet haut ensi kesän harjoittelu- ja kesätyöpaikkoihin ja tulivat houkuttelemaan alan kiinnostavimpia osaajia urapoluilleen. Edustettuina olivat Sweco, Graniittirakennus Kallio, Ramboll, A-Insinöörit, VR Track, T2H Rakennus, Skanska, Fise, IdeaStructura, Lehto Group, Suunnittelu Laukka, Värväämö ja Sihti Oy.

Maine kiirii edellä ja aktiivisuus ratkaisee

Opiskelijat saivat konkreettisia vinkkejä työnhaussa menestymiseen. Puheenvuoroissa korostui asenteen ja motivaation merkitys ensimmäisestä harjoittelusta lähtien.

Hyvin hoidettu haalariharjoittelu edistää urapolun alkua huomattavasti, totesi Sihti Oy:n edustaja Janne Karjala.

Mercuri Urvalin edustaja Marika Mertala kannusti opiskelijoita ottamaan rohkeasti ja persoonallisellakin tavalla yhteyttä, esimerkiksi näyttäytymään työmaalla. Ratkaisevaa on paitsi oma aktiivisuus, myös kontaktit. Niihin kannattaa panostaa jo 1. opiskeluvuodesta lähtien. Tehokkain työnhaun keino on kuitenkin hyvän työntekijän maine.

KUVA 2. Rakentamisen asiantuntijapalveluita tarjoava IdeaStructura oli tapahtumassa neitsytmatkalla. Yrityksen edustajat lupasivat muistaa kiinnostusta osoittaneet osaajat työntekijöiden valinnassa (kuva: Karoliina Pigg)

Vaikuttavia tarinoita ja motivointia opintoihin

Urapolkuja-tapahtuma koettiin merkittäväksi mahdollisuudeksi puolin ja toisin. Yritysten edustajat kiittivät opiskelijoiden aktiivisuutta ja rohkeutta tuoda mielenkiinnon kohteitaan ja osaamistaan esiin. – Tämä oli vilkas päivä! Ehdottomasti tulemme uudelleen, sillä kasvoikkaiskohtaamisia ei työnhaussa voita mikään, arvioi A-Insinöörien Jaana Jokitulppo.

Opiskelijoiden mielestä yritysten edustajia oli helppo lähestyä ja parasta oli, että tarjolla olevista työtehtävistä sai käytännönläheistä tietoa. Myös osaston opettajien järjestämiä infotilaisuuksia suuntautumisvalinnoista sekä harjoitteluista pidettiin hyödyllisinä.  – Päivä oli hyvin järjestetty ja toi hyvää vaihtelua normaaliin kouluarkeen. Erityisen vaikuttavia olivat meiltä työllistyneiden tarinat! kommentoi ensimmäisen vuoden rakennusinsinööriopiskelija Jutta Lohi.

Kohtaamisten päivä tuki työelämäläheisen viestinnän opetuksemme tavoitteita. Viestintää sisältävillä opintojaksoilla on tarjolla niin työnhakuvahvuuksien kartoittamista, palautetta työnhaun asiakirjoista kuin työhaastatteluvalmennustakin. Päivä motivoi opiskelijoita kehittämään näitä taitoja yhä aktiivisemmin. Opinnäytetyöinfot toivat päättötyön tekemisen lähemmäksi, mikä kannusti opiskelijoita luomaan yhä tiiviimpiä kontakteja opinnäytteitäkin tilaaviin yrityksiin.

Rakentamistekniikan osastolta valmistuu vuosittain satakunta rakennusinsinööriä, – mestaria ja arkkitehtia alan työtehtäviin. Oulun ammattikorkeakoulun osaajat ovat merkittävä tekijä Pohjois-Pohjanmaan elinkeinoelämässä.

Karoliina Pigg ja Soili Fabritius
Suomen kielen ja viestinnän opettajat

Julkaisun pysyvä osoite:
http://urn.fi/urn:nbn:fi-fe201901212640

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *