Maanalaista palvelumuotoilua BSUIN-hankkeessa

The Baltic Sea Underground Innovation Network (BSUIN) -projektissa kehitetään Itämeren alueen kuuden maanalaisen laboratorion palvelutarjoomaa ja luodaan näiden laboratorioiden yhteistyöverkosto. Tieteellisen tutkimuksen ohella maanalaiset laboratoriot tarjoavat ainutlaatuisen ympäristön maan alle soveltuvalle liiketoiminnalle, esimerkiksi energiaratkaisuja, elintarviketuotantoa, kulttuuri-, matkailu- ja elämyspalveluja. Hankekonsortioon kuuluu 15 partneriorganisaatiota. Oamk Liiketalous on mukana kahdessa työpaketissa ja vastaa hankkeessa palvelumuotoilusta.

Kevään aikana kuvaamme maanalaisten laboratorioiden nykyiset liiketoimintamallit ja yhteiskehittelyn nykytilan käyttäen palvelumuotoilua ja Cambridgen yliopistossa kehittyjä palveluliiketoiminnan työkaluja. Urakka käynnistyi ”maanpäällisellä” työpajalla 21.2. Pyhäsalmen kaivoksen Callio Labissa. Työpajaan osallistui kaivoksen edustajia, Oulun yliopiston edustajia, kaupunginjohtaja ja Callion ohjelmajohtaja. Kaivostoiminnan lopettavaan Pyhäsalmen kaivokseen ideoidaan maan alle soveltuvaa uutta liiketoimintaa. Kärkihankkeina ovat datakeskus ja energiavarastot. Viime aikoina esillä on ollut kasvien kasvatus, esim. perunat ja sienet.

Maaliskuussa ovat vuorossa Saksan Freiberg, Ruotsin Äspö ja Venäjän Karjalan Ruskeala. Huhtikuussa vieraillaan Pietarissa ja Puolassa.

Kansainvälinen BSUIN-hanke tarjoaa opiskelijoille ”maanalaisia” oppimiskokemuksia, projektiopintoja ja opinnäytetöitä.

Yliopettajat Päivi Aro, Helena Ahola ja Taina Vuorela.

 

 

 

 

 

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *