Yhteistä osaamisen kehittämistä korkeakouluissa

KOPE -hanke edistää yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen pedagogista yhteistyötä ja sitä kautta osaamista. Osaamisen yhteistyötä rakennetaan tarttumalla yhdessä oppimisen edistämiseen ja vertaisoppimalla, verkostoitumalla sekä kohtaamalla.

”…korkeakoulut tunnistavat korkeakouluoppimisen erityisen laadullisen vaatimuksen ja resursoivat oppimisen kehittämiseen.” Lainaus on KOPEn laatimasta Sinivalkoiset korkeakouluoppimisen laadun linjaus -paperista. Linjaukset nostavat esiin neljä teemaa, jotka tähtäävät korkeakouluoppimisen edistämiseen. Oppimisen arvostus on kaiken lähtökohta. Enää ei aseteta tutkimusta ja opetusta vastakkain, vaan nyt näkökulma siirretään oppimiseen. Toinen teema on oppimista ja opintojen etenemistä tukeva opetus ja ohjaus. Nämä ovat tekijöitä, joiden kehittämistä ei voi koskaan oppilaitosympäristössä unohtaa. Linjauksen kolmas teema on opetusosaamisen ajantasaisuudesta ja sen arvioinnista huolehtiminen. Yhteisöllinen toimintakulttuuri neljäntenä teemana korostaa yhteistyötä korkeakoulujen sisällä eri toimijoiden välillä, mutta kehottaa myös kurkistamaan aidan toiselle puolelle, toisiin korkeakouluihin, muihin koulutusorganisaatioihin ja työelämäkumppaneiden toimintaan. Korkeakouluoppimiseen liittyvää osaamista kehitetään seuraavan kerran yhdessä Ammatillisten opettajakorkeakoulujen yhteistyöpäivillä 26. -27.4. Oulussa, jossa kysytään Mihin sinivalkoiset linjaukset vievät korkeakouluja? Tule sinäkin mukaan kehittämään osaamistasi!

”Vertaissparraaminen yli rajojen.” Näin toivoi moni korkeakoulu, kun KOPE vieraili korkeakouluissa syksyllä 2017. Moni toimija totesi, että vertaisoppiminen on nopea ja käytännönläheinen tapa kehittää osaamista. Sinä kysyt ja minä vastaan, sinä ihmettelet ja minä ihmettelen kanssasi, sinä kokeilet ja samoin minäkin. Sitähän vertaisoppiminen yksinkertaisimmallaan on. Vertaisoppimiselle on aina mahdollisuus, kun kohdataan muita. On myös organisoituja ja tuettuja vertaisoppimisen muotoja kuten esimerkiksi cross expertise mentorointi (yleisestikin mentorointi), opettajavaihto, job shadowing ja opettajien pikatreffit. Näitä kaikkia KOPE on fasilitoimassa vuosina 2017-19. KOPE -blogissa on tarinoita vertaisoppimisen matkoista, niistä korkeakouluista ja toimijoista, jotka ovat kehittäneet yhteistyössä opetusta ja oppimista. Näiden tarinoiden julkaisun myötä myös muut saavat mahdollisuuden oppia korkeakoulukollegoiltaan. Kenen kanssa sinä jakaisit osaamistasi tänään?

”Onko teillä kokemusta blogikirjoittamisen käytöstä opettamisessa/oppimisessa?” Kysymys esitettiin KOPEn Korkeakoulupedagogiikkaa yhteistyössä Facebook -ryhmässä 2.3.2018. Osaaminen kehittyy verkostoissa, joissa ratkotaan oleellisia ja käytännönläheisiä opetuksen ja oppimisen kysymyksiä, sekä jaetaan omia oppimiskokemuksia. Sosiaalinen media tarjoaa verkostoille oivallisen alustan ja ihmisille mahdollisuuden verkostoitua laajasti. KOPEn Facebook -ryhmä on yksi verkosto, jonka tavoitteena on koota korkeakoulujen toimijat keskustelemaan yhdessä opetuksen ja oppimisen kysymyksistä. KOPEssa rakennetaan myös organisaatiotason verkostoja. Esimerkiksi Pohjoisen Suomen korkeakoulut tapaavat ensimmäistä kertaa 10.4. ja silloin aloitetaan yhteisen pedagogisen verkoston rakentaminen. Mihin verkostoihin sinä kuulut?

Kun nähdään, kuullaan, keskustellaan ja kohdataan ihmisiä, osaaminen ponnahtaa uudelle tasolle. KOPE kokoaa korkeakoulujen toimijoita keskustelemaan ja kehittämään osaamista eri teemoista. Teemat ovat KOPEn vierailuilla esiin tulleita korkeakoulujen pedagogisia vahvuuksia, mutta myös kehittämiskohteita, joissa korkeakoulut haluavat edelleen uudistua. Tänä keväänä kohdataan pedagogisten toimintamallien äärellä ja tulevina vuosina osaamista kehitetään osaamisperusteisuudessa, digipedagogiikassa ja työelämäläheisyydessä. Milloin sinä olet viimeksi kohdannut vanhoja kollegoitasi? Entä uusia?

Osaamisen kehittäminen on kivaa, etenkin yhteistyössä muiden korkeakoulujen kanssa!

Lähteet ja lisätietoa:

Korkeakouluoppimisen laadun sinivalkoiset linjaukset

KOPE korkeakoulupedagogiikkaa yhteistyössä Facebook -ryhmä

Alaniska 2017: Mitä kuuluu korkeakoulujen pedagogiikalle

KOPE-hanke

Mihin sinivalkoiset linjaukset vievät korkeakouluja? -seminaari 26.-27.4.

Lehtori Hanna Alaniska

Oulun Ammattikorkeakoulu

Ammatillinen opettajakorkeakoulu

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *