Low Waste –ideologia opettaa armollisuutta (ja saattaa samalla pelastaa maailman)

Instagram-feedissäni on kirkkaita värejä, paljon vihreää, punaista, violettia ja oranssia. Kuvissa hymyilevä tyttö jolla on kurkumalla värjätyt kirkkaanoranssit hiukset ja tummaa, punaista huulipunaa. Olen jo pitkään seurannut oululaista somevaikuttajaa Ainoa, joka käsittelee instagram-postauksissaan Low Waste-elämäntyyliä ja ekologista elämäntapaa. Ainon kuvista välittyy innostava tee-se-itse –meininki ja raikas optimismi. Tällaista tarvitaan lisää! Päätin ottaa Ainoon yhteyttä tätä tekstiä suunnitellessani ja kysyä häneltä neuvoja siihen, miten voisin tehdä parempia valintoja arjessa.

Kahvilassa tapaan iloisen ja hieman ujon Ainon. Tervehdimme. Jännittävää! Otamme molemmat kahvia kauramaidolla ja istuudumme juttelemaan.

Aino (tässä blogissa käytetyt kuvat ovat Ainon Instagramista, ks. lisää https://www.instagram.com/ainowonders/)

Aino kertoo, että hän sai inspiraation nykyiseen Low Waste – elämäntyyliinsä tanskalaisen Gittemary Johansenin Youtube-videoista ja lopetti muovin käytön kertaheitolla. Alussa hän oli huomattavasti ehdottomampi eikä esimerkiksi ostanut kuivatuotteita ollenkaan, jos ne olivat pakattuja. Zero Waste on muuttunut nyt Low Wasteksi, minkä Aino määrittelee tietoisuudeksi ja parhaansa yrittämiseksi, lisäten, että Zero Waste olisi kyllä hyvä tavoite. ”Monesti kuitenkin, jos tulee yksi asia joka vaikuttaa ylitsepääsemättömältä, niin sitten ei yritä ollenkaan”, hän toteaa. Jos jollain elämänalueella ei pysty välttämään roskaa, niin sitä voi onneksi kompensoida toisella alueella. ”Pitää muistaa olla armollinen itselleen.”

Aino ostaa vihannekset tuoreena, värjää hiuksensa hennalla ja kurkumalla ja ostaa paljon ruokia Punnitse ja säästä –kaupasta, jossa on mahdollista ostaa omaan pussiin mm. teetä, pastaa, ja erilaisia pähkinöitä, joita myydään muualla vain pienissä pakkauksissa. Jos on jotain mitä ostaessa ei voi välttää pakkauksia, pyrkii Aino suosimaan paperisia tai pahvisia pakkauksia ja ostamaan ison satsin kerralla – esimerkiksi kaurahiutaleita. Paperi on parempaa kuin muovi, sillä muovia voi kierrättää vain rajallisen määrän. Low Waste –elämäntyyliä noudatettaessa valitaan helpoimmin kierrätettävät materiaalit. Ruokaa ostetaan metallisissa ja lasisissa purkeissa, sekä kartonkipakkauksissa. Kekseliäisyys vie pitkälle: irtokarkkejakin voi ottaa uudelleenkäytettävään hedelmäpussiin.

Onko elämä sitten oikeasti yhtä esteettistä kuin Instagram-feedissä? Ainon mukaan on. Kun ei ole roskaa, on puhtaampaa ja myös esteettisempää. Aino kertoo, että roskapussejakaan ei tarvita. Kuivat roskat voi viedä lajitteluun sellaisenaan. Hän myöntää, että saattaa olla kalliimpaa ostaa muovitonta ja roskatonta ruokaa, mutta lisää säästävänsä rahaa siinä, ettei osta prosessoituja tuotteita tai tee heräteostoksia. Siivoamiseen Aino käyttää pesupähkinöitä, kaiken muun hän pesee oliiviöljysaippualla. On olemassa Zero Waste –meikkejä, mutta niitä saattaa joutua tilaamaan ulkomailta. Suomessa ainakin Lushilla voi palauttaa tyhjät kosmetiikkapurkit uudelleenkäytettäviksi.

 

Vegaaniruokavalio sopii hyvin Low Wasteen, mutta Aino vakuuttaa, että muutkin kuin vegaanit voivat noudattaa vähäroskaista elämäntapaa. Liha- tai juustotiskiltä voi esimerkiksi kysyä saako tuotteita ostaa omiin rasioihin. Joskus vegaani-ideologia ja Low Wasten ajatustapa jopa törmäävät; kun vegaanit eivät halua käyttää eläinperäisiä materiaaleja kuten nahkaa ja villaa pukeutumisessaan, ajatellaan Low Wastessa, että materiaalien tulisi olla mahdollisimman kestäviä ja laadukkaita. Aino kertoo ostavansa vaatteensa kirpputoreilta ja second hand –liikkeistä. ”En ostaisi uutena villapaitaa”, hän tuumaa.

Low Waste herättää ihmisen miettimään omaa kulutustaan. Kun miettii mitä oikeasti tarvitsee, jättää heräteostokset kauppaan.

Kahvit on nyt juotu. Kiitän hyvästä keskustelusta ja sanomme heipat. Ainon tapaamisesta jää miellyttävä olo. Uskaltaisinkohan minäkin kokeilla samaa? Lasinen juomapullo ja uudelleenkäytettävät hedelmäpussit ovat ensimmäinen askel.

Ainon top 3. –lempiasiat Low Waste –elämäntavassa

  1. ”Oliiviöljysaippua tiskaamisessa!”
  2. ”Se, kuinka paljon kevyempi olo tulee, kun lopettaa turhien asioiden ostamisen. On vapauttava tunne, kun ei tarvitse reagoida mainoksiin.”
  3. ”Yksinkertaisuus, oppii arvostamaan pienempiä asioita”

Ainon löytää Instagramista nimellä @Ainowonders

Zero Waste -filosofiassa on nimensä mukaisesti kyse roskan vähentämisestä minimiinsä, mielellään olemattomiin. Zero Wastessa roska määritellään tavaraksi tai aineeksi, jota ei voi kierrättää, tai jota ei alun perinkään ole tarkoitettu kierrätettäväksi. Asioita, jotka viet kierrätysastiaan, ei puolestaan lasketa suoranaisiksi roskiksi. Low Waste perustuu samaan ideologiaan, mutta nimen ”low” viittaa vähäiseen, toisin kuin Zero Wasten ”zero” viittaa siihen, ettei roskaa tuota ollenkaan. Low Waste –elämäntyylillä tavoitellaan siis samaa kuin Zero Wastessa, mutta nimessä otetaan huomioon se, että se ei välttämättä täysin onnistu.

Emma Hannonen,

Hallituksen jäsen
Opiskelijakunta OSAKO

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *