UUSI PARTNERI JA MATKUSTAMISEN ANTIA ISLANNISSA

Kävimme maaliskuussa opettajavaihdossa tutustumassa uuteen partnerikouluumme Bifröstin yliopistoon ja pienellä lomalla. Bifröst on reilun tunnin matkan päässä Reykjavikista pohjoiseen, Islannin länsirannikolla. Tutkimusmatkalla islantilaiseen kulttuuriin huomasimme taas, että kylläpä matkailu avartaa.

Kartan perusteella Bifröst vaikutti kaupungilta, mutta perille päästyämme paljastui mielenkiintoinen tosiasia: Bifröst ei olekaan kaupunki ollenkaan, vaan pelkkä yliopisto. Lähimpään kaupungiksi laskettavaan paikkaan on noin kolmekymmentä kilometriä. Bensatankit ja lähikauppa löytyvät viidentoista kilometrin päästä. Kampuksen pienimuotoisuus ja eristyneisyys luovat ihailtavan tiiviin tunnelman vaihto-opiskelijoiden kesken.

                                              Maisemia matkalla Keflavikin lentokentältä Bifröstiin

Yliopiston kampuksella on opiskelija-asuntoloita, yliopiston hallinto, kirjasto, luokkahuoneita ja neuvottelutiloja. Vieressä on myös koulu ja päiväkoti aikuisopiskelijoiden lapsille. Yliopiston strategiaan kuuluu tarjota paljon etäopetusta ja erittäin halpaa asumista kampuksella perheille, joiden vanhemmat haluavat jatkaa opintojaan yliopistossa. Lisäksi kampuksella on pieni hotelli ja ravintola.

Kampusta ympäröi karunkaunis ja kiehtova maisema. Taustalla vuoret, Hreðavatn-järvi ja sammalen peittämä laavakivikko. Vapaa-ajanviettomahdollisuuksia ovat mm. kiipeäminen kampuksen vieressä olevan Grábrók-tulivuoren kraaterille, patikoiminen läheiselle Glanni-vesiputoukselle, golfin pelaaminen kesäisin ja yliopiston omalla kuntosalilla treenaaminen. Kuntosaliharjoittelun jälkeen voi pulahtaa kuumaan lähteeseen kampuksella.

                         Bifröstin yliopisto ja ympäröivää luontoa tulivuoren kraaterin reunalta kuvattuna

Olimme suunnitelleet opetuksen huolellisesti, mutta opetuksen aikataulut, sisällöt ja opetusryhmät muuttuivat viime tipassa. Islannissa on rento meininki ja joustavuus on elinehto – tai se ainakin helpottaa elämää. Aina kannattaa olla paitsi b myös c ja d-suunnitelmat takataskussa. Koskaan ei tiedä onko lumimyrsky piilottanut tien tai vuorilta tullut sulamisvesi vienyt sen mukanaan. Tai voi syynä olla tulivuorenpurkauskin.

                                           Työskentelyä dialogiringissä opiskelijoiden kanssa

Isäntämme kertoi, että suunnitelmia tehdään korkeintaan kolme kuukautta eteenpäin. Asioita tehdään kuitenkin tehokkaasti ja ennen kaikkea vahvalla itseluottamuksella. Satu Rämön kirjan nimi ”Islantilainen voittaa aina” on varsin osuva. Islantilaisten selviytyminen haastavissa olosuhteissa kääntyy siis myös ylpeydeksi hyvällä tavalla. Esimerkkinä laadukkaasta tekemisestä voidaan mainita Bifröstin yliopiston edistyksellinen verkko-opetus ja vuosittain järjestettävä vastuullisen johtamisen kesäkoulu, jonka luennoijakaarti on vaikuttava.

Luonnonympäristö vaikuttaa ihmisten mentaliteettiin todella paljon jopa lyhyen vierailun aikana. Siksi suosittelemme Bifröstiä vaihtokohteeksi opiskelijoille ja opettajille, jotka osaavat soljua muuttuvien suunnitelmien lomassa ja arvostavat luontoa. Kuumissa lähteissä loikoileminen on uskomattoman rentouttavaa. Vesiputoukset ja toisistaan erkanevat mannerlaatat osoittavat mahtavia luonnonvoimia ja ihmisen pienuuden. Avara maisema antaa hengitykselle tilaa ja voimaannuttaa.

Teija Harju & Sanna Oja, Teuvo Pakkalan kadun kampus

 

 ISLANTI ROAD TRIP

9 päivää

1500 km autolla

2 yliopistoa

2 isoa ja monta pientä tulivuoren kraateria

2 vuonoa

7 isoa vesiputousta

1 vettä sylkevä kuuma lähde Strokkur ja laskematon määrä
pienempiä kuumia lähteitä

4 uimapaikkaa kuumissa lähteissä

1 Hvitserkur (vaikea selittää, se täytyy nähdä itse)

4 hevostallia, tuhansia hevosia ja lampaita

 

 

 

 

 

 

 

Strokkur

 

BEST OF

Krauma-design-kylpylä

Uimahallit Reykjavikissa – ehdottomasti kokeiltava kuumia ulkoaltaita

Kerith-tulivuoren kraateri – pohjalla olevan veden väriä ei pysty kuvailemaan

Thingvellir – mannerlaattojen erkanemiskohta

Ratsastaminen ja hevoset – Life is too short for slow horses! (Islantilainen perinneviisaus)

 

PAKKAA AINAKIN NÄMÄ

Goretex-vaatteet

Vaelluskengät

Uimakamppeet

Ratsastukseen sopivat kamppeet – ratsastus on islantilaista kulttuuria omimmillaan (Huom! Islantiin ei saa viedä Suomessa hevosten kanssa kosketuksissa olleita desinfioimattomia vaatteita! Ratsastushanskojen on oltava uudet.)

Islannin tiekartta kannattaa ostaa viimeistään paikan päältä.

 

 

 

 

 

 

 

Ratsastusta islantilaisessa maisemassa

 

 

 

 

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *