Avoimen julkaisemisen suosio kasvaa Oulun ammattikorkeakoulussa – ennätysvuosi 2017

Avoimen julkaisutoiminnan edistäminen on ollut ammattikorkeakoulujen tavoite jo yli 10 vuoden ajan. Vuosina 2007–2009 Arene ry:n ja AMKIT-konsortion yhteisessä hankkeessa syntynyt ammattikorkeakoulujen yhteinen julkaisuarkisto Theseus on tähän oiva väline, sillä se tuo avoimesti luettavaksi sekä sinne tallennetut opinnäytetyöt että henkilökunnan julkaisut. Vuosi 2018 on Theseuksen juhlavuosi, hankkeessa mukana olleet 11 pilottiammattikorkeakoulua aloittivat tallentamisen sinne vuonna 2008. Kuluneiden vuosien aikana tallennuksia on kertynyt kaikkiaan melkein 138 000 kpl, näistä Oulun ammattikorkeakoulussa (Oamk) tehtyjä lähes 6 600.

Oamkissa siirryttiin opinnäytetöiden sähköiseen tallentamiseen Theseus-julkaisuarkistoon elokuussa 2010. Vaihtoehtoiseksi tallennuspaikaksi opinnäytetöille, joita opiskelija ei halunnut avoimesti julkaista tuli Oamkin intra. Ensimmäisenä kokonaisena tallennusvuonna 2011 Theseukseen tallennettiin opinnäytetöitä 691 kpl ja Oamkin intraan 324 kpl. Avoimesti verkkoon luettavaksi meni siis 69 % opinnäytetöistä. Vuoden 2017 tilastot osoittavat tilanteen muuttuneen radikaalisti. Theseus-tallennuksia tehtiin kaikkiaan 858 kpl, kun intraan meni vain 159 opinnäytetyötä. Avoimesti luettavissa olevien töiden osuus kaikista opinnäytetöistä oli vuonna 2017 siis huikeat 84 %.

KUVIO 1. Tallennusten jakautuminen vuosina 2011 ja 2017

Verkon hakupalvelut indeksoivat Theseusta tehokkaasti. Tämä on helppo havaita muun muassa siitä, että kaikkien aikojen luetuimpien opinnäytetöiden listauksessa ei ole ainuttakaan suomenkielistä opinnäytetyötä. Top 10 -listan kärkipaikkaa on pitänyt jo muutaman vuoden ajan sama opinnäytetyö, Vaasan ammattikorkeakoulussa vuonna 2011 tehty ”Strategic plan for a hotel”, jota on ladattu kaikkiaan 225 855 kertaa. Vuoden 2017 tilastossa tuo opinnäytetyö sijoittuu listalla yhdeksänneksi, latauskertoja on ollut 15 014. Ko. vuoden Top 10 -listauksessa on vain yksi suomenkielinen opinnäytetyö. Oamkin opinnäytetöistä ladattiin eniten vuonna 2017 taulukossa 1 esiteltyjä töitä.

TAULUKKO 1. Oamkin ladatuimmat opinnäytetyöt Theseuksessa vuonna 2017

Kaikkiaan Theseukseen tehtyjä tallennuksia ladattiin vuonna 2017 yhteensä 16 618 307 kertaa. Se on ollut jo useampana vuonna peräkkäin Suomen avoimista julkaisuarkistoista ladatuin. (Kuvio 2.) Theseus herättää ihmetystä sen laajuuden ja kattavuuden ansiosta, mukana ovat kaikki Suomen ammattikorkeakoulut. Aika usein on kuultu kirjastoon hakupajaohjaukseen tulleelta opiskelijalta kysymys: Onko yliopistoilla samanlaista? Vastaus kuuluu: ei ole.

KUVIO 2. Oamkin vuosi 2017 Theseuksessa sekä Oamkin kaikkien aikojen ladatuin opinnäytetyö

Theseuksen kautta voi jokainen tallentaja seurata oman työnsä latauslukujen kehitystä sivulla olevan laskurin avulla. Theseuksesta on helppo jakaa oma työnsä Facebookiin ja Twitteriin, myös RefWorks-viitteidenhallinta on käytettävissä.

Rinnakkaistallennettujen julkaisujen kohdalle voi ylläolevalle työkaluriville ilmestyä myös Amscore-painike. Näin tapahtuu, jos julkaisulla on Altmetricsin tietokannan mukaan viittauksia:

Oamkin opinnäytetyö sai nyt toukokuussa kunnian toimia testitallennuksena uutta videostreamausominaisuutta testattaessa. Tässä Juho Tiltin opinnäytetyössä ”Oulun kaupunginvarikon alueen kehittäminen ja aluesuunnitelmaehdotus”, joka samalla on ensimmäinen Theseukseen tallennettu Rakennusarkkitehdin tutkinto-ohjelman opinnäytetyö, on liitteenä video, jonka voi katsoa suoraa opinnäytetyön sivulta Theseuksessa.

Vuosi 2018 on siis Theseuksen juhlavuosi, ja paljon muutakin uutta on odotettavissa. Toivottavasti tänä vuonna Theseus-tallennusten määrä Oamkissa jatkaa kasvamistaan ja voimme todeta olevamme avoin ammattikorkeakoulu myös julkaisemisen saralla!

Tiina Tolonen
palvelupäällikkö, Kotkantien kirjasto sekä valtakunnallinen Theseus-koordinaattori, AMKIT-konsortio


Lähteet

Theseus-julkaisuarkisto

Theseus-tilastot

Ammattikorkeakoulujen Open Access -lausuma 2009. Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry.

Tolonen, T. 2018. Theseuksen vuosi 2017. Kreodi. Ammattikorkeakoulukirjastojen verkkolehti.

Julkaisun pysyvä osoite:
http://urn.fi/urn:nbn:fi-fe201901212620

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *