SoLKI – uusi työkalu sosiaali- ja terveysalan yrittäjille

SoLKI-työkalu on sosiaali- ja terveysalan yritysten liiketoiminnan itsearviointityökalu. Se on tehty Oulun ammattikorkeakoulun ja Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin yhteisessä SoteYBoost – sote-yrittäjän boosteri -hankkeessa. Työkalun avulla yrittäjä voi itse tai yhdessä yritysneuvojan kanssa arvioida yrityksen nykytilaa viiden ydinprosessin kautta. Vastaavaa sote-alan erityispiirteet huomioivaa työkalua ei ole ollut aiemmin käytössä.

Sosiaali- ja terveysalan pk-yrityksille suunnattu SoLKI (sote-yrityksen liiketoiminnan itsearviointityökalu) on uusi apuväline sote-alan yritysten liiketoiminnan kehittämiseen. SoLKI-työkalu helpottaa liikkeelle lähtöä, kun yrittäjä lähtee miettimään yritystoiminnan kehittämistä. Yrittäjä voi yksin tai yhdessä henkilöstön tai yritysneuvojan kanssa lähteä arvioimaan yrityksen nykytilaa viiden liiketoiminnan kannalta tärkeän ydinprosessin kautta.

Toimiala on isossa myllerryksessä: sote-uudistus, asiakkaiden valinnanvapauden lisääntyminen, laadun korostuminen ja digitaalisuuden lisääntyminen niin palveluissa kuin liiketoiminnan hallinnassakin tuovat kehittämishaasteita yrityksille. Yritykset joutuvat tehostamaan toimintatapojaan, kehittämään palveluitaan, vahvistamaan henkilöstön osaamista ja ennen kaikkea lisäämään näkyvyyttä. Riippumatta sote-uudistuksen etenemisestä alan yritysten kilpailutilanne on muuttunut ja muuttumassa. Alan yritysten on uudistuttava. (Kuva 1.)

KUVA 1. SoLKI-työkalun esittelytilaisuus Hyvinvointialan yritykset kiertoon -hankkeen tilaisuudessa (kuva: Eija Hautala)

SoLKI ydinprosessit ovat:

  1. yrittäjämäisyys ja liiketoimintaosaaminen,
  2. markkinointi ja myynti,
  3. palveluiden toteutus,
  4. asiakkuuksien säilyttäminen ja kehittäminen sekä
  5. jatkuvan kehittämisen kulttuuri.

Jokaista ydinprosessia tarkastellaan kuuden osa-alueen kautta, jotka ovat nykytila, henkilökunta, yrittäjä tai johtamisen hallinta, laatu, digitalisaatio ja yhteistyö. Näitä osa-alueita koskevien väittämien avulla arvioidaan liiketoiminnan nykytilaa kolmella eri kypsyystasolla:

  1. kädestä suuhun,
  2. pääpiirteissään hallinnassa ja
  3. ennakoivasti hallinassa.

Yrittäjä voi ottaa käyttöönsä koko työkalun tai osia siitä tarpeen mukaan esimerkiksi vain henkilökuntaa koskevat osiot kaikista ydinprosesseista.

SoLKI-työkalun esittelyvideolla (alla) tarkemmin työkalun käytöstä ja taustalla olevista lähtökohdista. Video on kuvattu Hyvinvointialan yritykset kiertoon –hankkeen tilaisuudessa.

 

SoLKI-työkalun esittely 22.3.2018. Käsikirjoitus: Jukka Savilampi ja Eija Hautala, ohjaus ja dramatisointi Jukka Savilampi, kuvaus Jukka Savilampi, tuottaja SoteYBoost – sote-yrittäjän boosteri -hanke, Oulun ammattikorkeakoulu

SoLKI-työkalun eri versioita on testattu sekä yrittäjien että yritysneuvontatahojen kanssa useampaan kertaan (kuva 2). Valmis työkalu on jaettu hankkeen päätoimialueen eli Oulun eteläisen seitsemäntoista kunnan sote-alan pk-yrityksille sekä alueen yritysneuvojille.

KUVA 2. SoLKI-työkalun testausta yritysneuvojien kanssa Ylivieskassa 1.11.2017 (kuva: Eija Hautala)

Työkalu on otettu erittäin hyvin vastaan ja todettu tarpeelliseksi. SoLKI–työkalu on herättänyt kiinnostusta laajemminkin: se on otettu käyttöön Koillismaalla SoteNoste -hankkeessa ja Pohjois-Savossa Sopien -hankkeessa.

 

Eija Hautala, VTM, lehtori, SoteYboost – sote yrittäjän boosteri -hankkeen projektipäällikkö

 

Linkkejä:

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *