Ayinger Privatbrauerei

Kirjoittanut: Keijo Tiainen ja Markku Palovaara

Viidennen Excursiopäivän ohjelma tuotantotekniikan opiskelijoiden teollisuusopintomatkalla Saksaan huipentui Ayingerin panimokierrokseen. Tähän samalla päättyi koko viikon yritysvierailut. Koska kyseessä oli viikon viimeinen vierailu, niin tästä vierailusta oltiin luonnollisesti puoli tuntia myöhässä. Koko viikon ainoa myöhästyminen yritysvierailusta ja tästä on syytä olla ylpeä.

Panimo sijaitsee nimensä mukaisesti Ayingin kunnassa Münchenin eteläpuolella, reilun puolen tunnin junamatkan päässä Münchenin keskustasta. Saavuimme junalla Ayingin asemalle, josta jatkoimme matkaa kävellen panimoalueelle. Panimolla meitä jo odoteltiin, ja saimme yksityiskohtaisen esittelyn panimon historiasta oppaaltamme. Ayingerin maaseutupanimo on valmistanut olutta 1200-vuotisessa kylässä vuodesta 1878 lähtien. Panimo on koko sen olemassaolon ajan omistanut kylässä jo kuusi sukupolvea asunut Inselkammerin majatalon pitäjäperhe. Panimon kotisivut löytyvät linkistä http://www.ayinger.de/ .

Esittelykierroksemme jatkui sisälle tuotantotiloihin, jossa saimme maistaa panimon omasta 176-metrisestä porakaivosta otettua vettä. Samainen käsittelemätön vesi on käytössä panimon tuotteissa. Samalla saimme esittelyn Hallertaun alueen humalista, pelkästään näitä humalia panimo käyttää oluen valmistuksessa. Myöskin maltaat ovat saatavilla läheisiltä maatiloilta, joten oppaamme ylpeänä kertoi panimon vuosituotannon olevan 140 000 hehtolitraa, joista olutta noin 60 000 hl., ja nämä kaikki tuotetaan lähialueiden tuotteista.

Tuotantotilat olivat järjestelmällisen tarkasti suunniteltu, jotta vanhassa panimotilassa tuotanto olisi mahdollisimman tehokasta. Näissä tiloissa saimme maistaa olutta, joka oli vielä tuotantolinjastossa. Pieni sivumakuhan siinä oli verrattuna pullotettuun olueen.

Esittelykierros jatkui pullotuslinjaston puolelle, joka oli erillisessä rakennuksessa. Ulkona oli alkanut vettäkin sataa ensimmäisen kerran koko viikon aikana. Pullotuslinjasto ei ollut kyseisellä hetkellä käytössä, tästä huolimatta oppaamme kertoi hyvin yksityiskohtaisesti, kuinka prosessi etenee. Lisäksi meidät ohjattiin pullovarastoon, jossa oli panimotuotteet siistissä järjestyksessä odottamassa jakeluun menoa.

Tuotevalikoima: http://www.ayinger.de/cms/index.php/bierspezialitaeten.html

Pullotuslinjastolta palattiin takaisin päärakennukseen, jossa alkoi reissumme kohokohta, kun pääsimme maistelemaan panimon tuotteita. Hanoissa oli viisi erilaista olutta, joita sai jokainen makumieltymyksensä mukaan maistella.

Ennen panimolta poistumista oli mahdollista ostaa panimon tuotteita matkamuistoiksi, tai vaikkapa junamatkalle ”evääksi”. Valinnan mahdollisuuksia oli runsaasti kylmäkaapissa olevista oluista, monipakkauksiin, sekä tuopeista tarjottimiin.

Tuotantotekniikan opiskelijoina pystyimme nauttimaan Ayinger Privatbrauerein tuotteista ja tämän lisäksi yksityiskohtaisesta tuotantolinjastojen läpikäynnistä. Antoisa vierailu, josta oli hyvä jatkaa kohti viikonloppua.

oamk_kone

Tunteella ja taidolla, Oamk Konetekniikka. Jo vuodesta 1894. Olemme Suomen kuudenneksi suurimman ja hakijamäärältään neljänneksi suosituimman ammattikorkeakoulun Konetekniikan tutkinto-ohjelma. Yhteisenä tavoitteena meillä on ylläpitää vetovoimaista, haluttua ja nykyaikaista koulutusohjelmaa, sekä luoda opiskelijoillemme insinöörin identiteetti ja sen avulla luoda opiskelijasta rautainen ja työllistyvä insinööri! Oletko sinä seuraava Konetekniikan insinööri? Pallo on sinulla!

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *