Havaintoja Hollannista

Havahdun ajatuksistani ja pysähdyn äkkiä: seison keskellä pyöräbaanaa, ja vauhdikkaita polkupyöräilijöitä suihkii ohi oikealta ja vasemmalta. Olemme tulleet Hollantiin hakemaan oppia Delftin, Eindhovenin ja Amsterdamin yliopistoista. Tavoitteenamme on kehittää Linnanmaan alueesta mahdollisimman houkutteleva paikka opiskelijoille, tieteentekijöille, uusille startup-yrityksille, liike-elämälle sekä alueen tuleville asukkaille.

Delftin teknillisen yliopiston kirjasto on kampuksen hieno maamerkki ja keskus. Rakennus on suunniteltu hyvin maisemaan sopeutuvaksi ja energiatehokkaaksi. Vaikka vierailumme osui sikäläisen pyhäpäivän kohdalle, oli kirjasto silti täynnä opiskelijoita. Viihtyisät ja tehokkaasti hyödynnetyt tilat houkuttelevat.

 

Deltin teknillisen yliopiston kirjasto sulautuu hyvin ympäristöönsä ja kätkee sisälleen näyttäviä kirjakokoelmia.

Kampusalue levittäytyy 161 hehtaarin alueelle ja on siten yksi maailman suurimmista kampuksista. Pyöräparkkeja on useamassa paikassa, osa taivasalla ja osa hienoissa halleissa. Kampus sijaitsee keskustan tuntumassa, ja useimmat liikkuvat sinne pyörällä. Myös julkinen liikenne on erittäin toimivaa.

Kampussuunnittelun visiona on ollut luoda yliopistosta elävä kampus, jossa on rento ja kaupunkimainen ilmapiiri. Alueella on haluttu mahdollistaa ihmisten kohtaaminen ja vapaa-ajan vietto, luomalla muun muassa free zone -alueita, jotka ovat vapaasti vuokrattavissa erilaisille tapahtumille. Kampus tarjoaa tilan, veden ja sähkön, ja järjestäjä vastaa muusta. Hauska yksityiskohta oli myös keskellä puistoa ollut minikirjasto penkkeineen, johon saattoi mennä lueskelemaan. Alueella on myös lukuisia liikuntamahdollisuuksia jalkapallo- ja beach volley -kenttineen sekä laadukas kuntosali.

Hauska paikka rauhalliseen lueskeluun keskellä kampusta.

Eräänlainen kokeilukulttuuri tuntuu olevan hyvin ominaista alankomaalaiselle ajattelulle ja tekemiselle. Jos jokin sääntö koetaan rajoittavaksi, mietitään miten sen voisi lakia noudattaen kiertää. Delftin kampuksella on kiinnostava Green Village -kokeiluympäristö, jonka tarkoituksena on luoda kestävän kehityksen mukaisia innovaatioita, yritysmalleja ja kohtaamisia – jopa muutoksia lainsäädäntöön. Siellä uusia ideoita pääsee testaamaan tosielämän veroisessa ympäristössä, elävässä laboratoriossa.

Green Village tarjoaa mahdollisuuden testata ideoita käytännössä.

Kansainvälisellä Eindhovenin kampuksella on tiiviimpää, sillä kaikki rakennukset ovat kytkettyinä toisiinsa yhdyskäytävien avulla. Useita viheralueita ja vesialtaita on rakennettu viihtyvyyden lisäämiseksi. Eindhovenin teknillinen yliopisto lähti kasvamaan ja kehittymään aikoinaan Philips-yhtiön menestyksen ympärille. Myös Eindhovenissa kampus sijaitsee keskeisellä paikalla, junaradan vieressä ihan lähellä keskustaa. Alueen suunnittelussa käytetään hyödyksi osallistamista ja esimerkiksi yrittäjiä, opiskelijoita ja tutkijoita on otettu mukaan suunnitteluprosessiin.

Viimeisenä kohteena kävimme tutustumassa Amsterdamin yliopiston Startup Villageen, joka on rakennettu todella rennolla otteella värikkäistä konteista. Kokeiluluontoisena lähtenyt yrittäjyyskiihdyttämö aloitti toimintansa viiden vuoden määräaikaisena kokeiluna, mutta osoittaessaan toimivuutensa, se on saanut jatkoaikaa ja aikoo laajentaa toimintaansa. Aloittavat yritykset voivat vuokrata erikokoisia tiloja ja valmennuspalveluita, mutta myös pienimuotoisempaa apua yritysideoiden työstämiseen on tarjolla. Alue luo mahdollisuuksia sattumanvaraisiin kohtaamisiin, joista voi syntyä jotakin mielenkiintoista ja odottamatonta.

Amsterdamin yliopiston värikäs Startup Village teki vaikutuksen luovilla ratkaisuillaan.

Linnanmaalla on omat persoonalliset piirteensä; tarina siitä kuinka kampus perustettiin keskelle suota, omaleimainen arkkitehtuuri ja pitkä yhdyskäytävä. Kaikilla toimijoilla on mahdollisuus olla lähellä toisiaan. Tarinoita ja onnistumisia löytyy meiltäkin – paljon kiinnostavia asioita, joista kertoa. Joukkoliikenteen tehostamisella ja pyöräilyreittien parantamisella vaikutetaan saavutettavuuteen positiivisesti. Vireä ja aktiivinen kampuskaupunki houkuttelee varmasti asukkaita ja yrittäjiä. Isot muutokset tapahtuvat hitaammin, mutta pieniä kehittämisjuttuja yhteiseksi hyväksi voidaan aloittaa vaikka heti.

 

Heidi Tauriainen, viestintäasiantuntija
Viestintä, markkinointi ja aluevaikuttavuus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *