Harjoittelussa Osuuskunta Pohjolan Maidolla

Suoritin kesällä 2017 erikoistumisharjoittelua Osuuskunta Pohjolan Maidolla 15 opintopisteen edestä. Nyt toukokuussa 2018 suoritin jäljelle jääneet 3 opintopistettä.

Osuuskunta Pohjolan Maito on yksi Valio Oy:n hankintaosuuskunnista. Pohjolan Maidolla tehtävänäni oli toimia tuotantoneuvonnan harjoittelijana, toimin kulloinkin lomalla olleen tuotantoneuvojan sijaisena. Tuotantoneuvojia Pohjolan Maidolla on kolme ja kullakin heistä on oma erikoisosaamisensa ja pääsin työskentelemään jokaisen neuvojan kanssa. Yksi neuvojista on erikoistunut maidon laatua käsitteleviin asioihin, laatutyötä minäkin pääsin eniten tekemään kesän 2017 aikana. Laatuun keskittyvässä työssä tehtävänäni oli seurata maidon laatua niin tilakohtaisesti kuin kuormakohtaisesti. Kun maidon laadussa ilmeni poikkeuksia, olin tiloihin yhteydessä pääsääntöisesti puhelimitse. Viime kesän aikana kerkesin myös käydä suorittamassa laatuarvioinnin n. 20 tilalla. Toinen neuvojista toimii terveysneuvojana ja on erikoistunut tekemään VaDia –alipainemittauksia lypsylaitteistoihin. Pääsin mukaan avustamaan useampaakin mittausta erilaisissa lypsyjärjestelmissä. Mittaukset ja niiden tulokset olivat mielestäni erittäin mielenkiintoisia.

Osallistuin useaan tapahtumaan ja tilaisuuteen. Yksi suosikeistani oli Laitumelle lasku -tapahtuma Koivikossa.

Kolmas neuvoja on nurmipuolen asiantuntija, hänen mukanaan pääsin kulkemaan eri nurmiasioihin liittyvissä tapahtumissa ja tilaisuuksissa. Hän opetti minulle korjuuaikanäytteiden ottamista, jota tein myöhemmin myös omatoimisesti. Harjoittelua suoritin toukokuun lopulta heinäkuun loppuun, noin 10 viikkoa.

Korjuuaikanäytteiden ottaminen oli mieluisaa puuhaa.

Korjuuaikanäytteet valmiina lähetettäväksi laboratorioon analysoitaviksi.

Tänä keväänä (2018) aloitin hommat toukokuun puolivälissä. Työt alkoivatkin melko sähäkästi, jo heti ensimmäisellä viikolla lennettiin pariksi päiväksi Helsinkiin koulutukseen. Kaksi ensimmäistä viikkoa menikin nopeasti eri koulutuksien parissa, uusiin ohjelmiin tutustuessa sekä niiden käyttöä opetellessa, toki myös vanhojen muistelussa. Samalla kokosin taas työvälineistön kesää varten, auton takakontti pursuaa ties minkälaista tavaraa. Työskennellessäni kahden eri toimipisteen välillä, täytyy välineistön olla jatkuvasti mukana. Minua se ei haittaa, sillä liikkuva työ on minulle mielekästä.

Toisen työviikon lopulla löimme vasta virallisesti lukkoon kesän ohjelman, mitä kaikkea pääsenkään hoitamaan, vaikka toki minut oli jo hyväksi briiffattu (peloteltu) etukäteen. Näin kuitenkin sain saatettua erikoistumisharjoitteluni loppuun, 18 opintopistettä kasassa ja jatkoin loppukesän sijaistukset kesätyöntekijänä.

Pohjolan Maidolla työskentelystä olen pitänyt eniten siksi, että työ on erittäin monipuolista ja toimistotyön lisäksi pääsen tekemään myös paljon kenttätyötä.

Emma Aamuvuori, valmistuva agrologiopiskelija

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *