Huom! Oamkin blogi poistuu käytöstä
Osana verkkoympäristön uudistustyötä blogisivusto poistuu käytöstä 30.6.2024. Blogien kirjoittajat vastaavat omien tekstien talteenottamisesta ja arkistoimisesta. Ajankohtaisten blogien julkaisemista kannattaa tarjota Oamk Journalille. Blogi on saatavilla lukutilassa sisäverkosta 31.12.2024 saakka.

Käytännöllinen GrainSense-vilja-analysaattori

Opinnöytetyön tekijät Kati Kaartinen ja Matias Vidgren (kuva: Kaija Karhunen)

Oulun ammattikorkeakoulussa on valmistunut mielenkiintoinen opinnäytetyö uuden GrainSense-laitteen hyödyistä ja käyttömahdollisuuksista. Opinnäytetyön tilaaja ja laitteen kehittäjä on oululainen GrainSense Oy. GrainSense on ensimmäinen kädessä pidettävä laite, jolla voi mitata viljojen ja muiden viljelykasvien valkuaispitoisuutta, kosteutta sekä öljy- ja tärkkelyspitoisuutta, vaikka suoraan pellon laidalla. Mittaus ei edellytä esivalmisteluja vaan jyvät voidaan ottaa suoraan pellolta tai siilosta ja asettaa laitteen mittausalustalle. Analyysiä varten tarvitaan vain muutaman gramman kokoinen näyte. Parin sekunnin kuluttua tulos näkyy laitteen näytöllä. Laite on paristokäyttöinen, ja siinä on GPS-paikannus. GPS-paikannuksen avulla nähdään tarkasti, miltä lohkolta mittaustiedot ovat. Tiedot tallentuvat käyttäjän puhelimen välityksellä pilvipalveluun, josta mittaustuloksia voidaan tarkastella myöhemmin. Laitteen jälleenmyyjänä toimii Berner Ltd ja laitteen hinta on 3900 euroa. Lisäksi käyttäjä tarvitsee lisenssin, joka maksaa 250 euroa vuodessa.

 

Opinnäytetyössä selvitettiin viljelijöiden ajatuksia ja mielipiteitä laitteesta verkossa suoritetun kyselyn avulla. Kyselyssä selvisi, että laitetta voi hyödyntää erittäin monipuolisesti. Tärkeimmiksi käyttökohteiksi osoittautuivat erilaatuisten viljaerien erilleen varastointi ja myynti sekä lisälannoitus analyysin perusteella viljan maitotuleentumisvaiheessa. Lisäksi laitetta voi hyödyntää puintien ja kotieläinten ruokinnan suunnittelussa. Reaaliaikaiset mittaustulokset tuovat läpinäkyvyyttä tilojen väliseen viljakauppaan.

Lisäksi opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää, paljonko laitteen avulla on mahdollista saada taloudellista hyötyä. Laitteen analyysin tuloksen perusteella suunnitellun lisälannoituksen avulla voidaan viljasta saada parempilaatuista ja tällöin siitä maksetaan myös korkeampaa hintaa. Esimerkissä GrainSense-laitteella todettiin viljan valkuaispitoisuuden olevan oletettua alhaisempi, jonka perusteella tehtiin lisälannoitus. Lisälannoituksella pyrittiin nostamaan valkuaispitoisuutta yhden prosenttiyksikön verran. Tällä toimenpiteellä viljasadolle saatiin 32 €/ha parempi hinta. 200 ha:n tilalla ja 5,5 t:n satotasolla tämä tekee yhteensä 6420 euroa.

GrainSense-laite (kuva: Kaija Karhunen)

Kaiken kaikkiaan laite tuntuu herättävän kiinnostusta viljelijöiden parissa. Varsinkin isoille tiloille laitteesta on paljon hyötyä ja se kykenee maksamaan itsensä nopeasti takaisin. Kyselyn perusteella pienemmät tilat olisivat valmiit ostamaan laitteen mieluummin yhteistyössä muiden viljelijöiden kanssa.

Koko opinnäytetyö on luettavissa osoitteessa www.theseus.fi. Työn ovat tehneet agrologiopiskelijat Kati Kaartinen ja Matias Vidgren

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *