Harjoittelu SPK:lla

Tein toisen harjoitteluni maalis-toukokuussa 2018 Suomen Siemenperunakeskuksessa Tyrnävällä. SPK on saanut High Grade -statuksen vuonna 1995, mikä tarkoittaa korkealaatuista siemenperunatuotantoa.

Ensimmäiset viikot olin pääasiassa laboratoriossa tekemässä perunan taimien mikrolisäystä. Siinä pilkotut taimet istutetaan hyytelömäiseen kasvualustaan, josta ne saavat kaikki tarvittavat ravintoaineet seuraavan muutaman viikon ajaksi. Kun taimet ovat tarpeeksi isoja, ne istutetaan seuraaviin kasvualustoihin; joko raemaiseen vulkaanisesta tuhkasta valmistettuun alustaan, josta ne siirretään aikoinaan kasvamaan aeroponisesti* kasvihuoneessa oleviin kammioihin, tai turpeeseen muihin kasvihuoneisiin. Suurin osa taimista istutettiin kasvuturpeeseen, ja sitä teinkin harjoittelun viimeiset viikot. Kasvihuoneet ovat hygieenisiä ja ilmatiiviitä, jotta siemenperunat pysyvät puhtaana. Kasvihuoneista saadaan minimukuloita, jotka korjataan 3-4 kuukauden päästä istutuksesta. Myös turpeeseen istutetut perunat saavat vettä ja lannoitettu automaattisesti tihkuletkujen kautta.

Taimet pilkottiin kirurgin saksilla, jonka jälkeen ne istutettiin pinseteillä purkeissa oleviin kasvualustoihin. Tarkkaa hommaa!

Näistä taimista taiotaan muutamassa vuodessa 10 miljoonaa kiloa siemenperunaa.

Keskellä harjoittelua olin viikon ajan lajittelemassa perunoita SPK:n varastolla Tyrnävän Keskikyläntiellä. Se olikin pölyistä ja meluista hommaa! Arvostus perunaa ja sen parissa työskenteleviä kohtaan nousi eksponentiaalisesti, kun näki kuinka kovaa ja monivaiheista hommaa se onkaan. Perunapusseja kaupan hyllyillä ei enää katso ihan samoin silmin kuin aikaisemmin.

Perunan lajittelua.

Harjoittelun lopussa pääsin parina päivänä pellolle, jossa teimme koealan uusille perunalajikkeille. Kauniit ilmat hellivät meitä lähes koko harjoittelun ajan, vaikka kuivuuden jatkuminen olikin huolestuttavaa perunan kasvun kannalta. Viimeisten 2 kuukauden harjoittelun aikana sadepäiviä oli vain muutama.

Koealan tekoa.

Harjoittelun aikana SPK:lla vieraili paljon toimittajia ja muita kiinnostuneita, olipa mukana joitakin kansanedustajia ja muitakin ”isokenkäisiä”. Erityisesti aeroponisen perunan kasvatus näyttää kiehtovan ihmisiä laajalti, ja siitä onkin kirjoitettu paljon juttuja eri lehtiin.

Aeroponiset perunat kylpevät vihreässä UV-valossa.

Turpeen jyrsimistä ja taimien istutusta kasvihuoneessa.

Kasvihuoneen lämmössä taimet venähtivät nopeasti.

Kaikkinensa harjoittelu oli oikein mukava ja opettavainen kokemus. Työkaverit ja työilmapiiri olivat mukavia, mikä piristi välillä yksitoikkoista työskentelyä. Harjoittelu oli enimmäkseen tarkkaa käsillä tekemistä, mikä on itselle mieluista puuhaa. Sain tutustua syvällisesti perunan kasvatukseen alusta asti, vaikka suurpiirteisempi perunan pelloille kylvö ja sadonkorjuu jäivätkin näkemättä ja kokematta. Koen harjoittelun hyödylliseksi kokemukseksi, kasvinviljely on kuitenkin se eniten itseä kiinnostava alue tällä alalla.

*Perunan aeroponinen kasvatus tarkoittaa perunan kasvatusta ilman kasvualustaa, eli taimet istutetaan kammioihin joissa niiden juuret ovat paljaana, mutta pimeässä ja suojassa ulkoisilta elementeiltä. Kammioissa perunan juuriin suihkutetaan tasaisin väliajoin ravintoliuosta automatiikan ohjaamana. Myöhemmin juurista ”lypsetään” mukuloita n. 10 päivän välein, ja niitä kasvaa koko ajan lisää tilalle. Aeroponinen tuotanto moninkertaistaa mukulamäärän.

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *