”Completely different in all possible ways” – vaihto-opiskelijoiden kokemuksia

Oamkissa opiskelee vuosittain yli 250 vaihto-opiskelijaa. Oamkin kansainväliset palvelut järjestävät vaihto-opiskelijoille kaksipäiväisen orientaation jokaisen lukukauden alussa. Orientaatiossa esitellään ammattikorkeakoulun ja sen käytänteiden lisäksi myös yhteystyökumppanit ja heidän palvelunsa.

Orientaatioon kuuluu myös tutustumisleikkejä, joiden avulla vaihto-opiskelijat pääsevät tutustumaan toisiinsa paremmin ja etsimään toisistaan yhtäläisyyksiä ja mahdollisesti myös eroavaisuuksia. Lisäksi vaihto-opiskelijat saavat kertoa odotuksiaan tulevalta vaihtojaksolta.

Orientaation lisäksi hyväksi käytänteeksi on havaittu tapaamiset kaikkien vaihto-opiskelijoiden kanssa heidän vaihtonsa alussa ja lopussa. Alkutapaamisessa (check-in meeting) käydään läpi vaihtoon liittyviä dokumentteja, vastataan vaihto-opiskelijoiden kysymyksiin ja tarvittaessa tehdään katsaus tuleviin opintoihin. Lopputapaamisessa (check-out meeting) vaihto-opiskelijat tavataan pareittain ja hoidetaan tarvittavat dokumentit kuntoon. Opiskelijoilta kysytään myös aina palautetta vaihdon sujumisesta.

Viime lukukauden päätteeksi tehtiin katsanto vaihto-opiskelijoiden päällimmäisiin fiiliksiin menneestä vaihdosta. Siinä vaihto-opiskelijat saivat pukea vaihtokokemuksensa vapaasti sanoiksi värikkäille muistilapuille, jotka koottiin yhteen ”My Exchange Experience, spring 2018” -otsikon alle. Palautetta tuli runsaasti ja siinä korostui selvästi tietyt teemat: elämykset, kokemukset ja kaverit. Yksi tärkeimmistä asioista oli uusien ystävien löytyminen ja uusiin kulttuureihin tutustuminen. Suomalainen kulttuuri oli nostettu hauskasti esille kertomalla mm. miten ruoka oli outoa, mutta hyvää ja kuinka saunakulttuuri tuntui jo omalta, vaikka alussa se oli tehnyt olon hieman vaivautuneeksi.

Suomalainen opetuskulttuuri sai myös positiivisen vastaanoton. Opetusmetodeja kehuttiin innovoiviksi ja palkitseviksi. Koulutusta pidettiin mielenkiintoisena, monitieteellisenä ja joustavana. Oman kielitaidon sekä ammatillisen osaamisen parantumisen kerrottiin nostaneen itseluottamusta ja syynä siihen oli englannin kielen runsaan käytön lisäksi käytännönläheinen opetus. Eritoten Oamk LABs sai kovasti kehuja.

UNA EXPERIENCIA INOLVIDABLE!

Opiskelun ja kavereiden lisäksi palautteessa nousi esille uskomattomat elämykset ja kokemukset, joita vaihtojakso tarjosi. Erilaiset retket ja matkat tekivät vapaa-ajasta mielenkiintoisen. Ketään ei varmasti yllätä, että revontulet oli eniten ihastusta herättävä asia. Muutama myös kertoi nähneensä lunta ensimmäistä kertaa elämässään. Lapin reissuilla oli päästy kokeilemaan mm. lumikenkäilyä ja moottorikelkkailua. Myös husky- ja poroajelut olivat monelle jääneet elävästi mieleen. Ja kaiken tämän kruunasi tietenkin Joulupukki. Vierailu joulupukin luona oli monen mielestä hienoimpia asioita, mitä Suomessa sai kokea. Vaikka talvi oli pitkä, kylmä ja pimeä, sai visiitti pukin luona mielen lämpimäksi ja aurinkoisemmaksi.

Kaiken kaikkiaan vaihtojakso oli ollut vaihto-opiskelijoille positiivinen kokemus ja moni toivoi vielä joskus tulevaisuudessa pääsevänsä käymään Suomessa uudemman kerran.

THANK YOU, THE HAPPIEST COUNTRY IN THE WORLD FOR ALL NEW EXPERIENCES AND THINGS!

Tiina Scroderus

harjoittelija, kansainväliset palvelut

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *