Energiansäästöviikko 8.-14.10.2018 – Oamk mukana, entä sinä?

Valtakunnallista Energiansäästöviikkoa vietetään jälleen viikolla 41. Oamk osallistuu tapahtumaan mm. jakamalla vinkkejä energiansäästöön kampusten info-tv-tauluissa. Tänä vuonna teemana on asumisen kestävät valinnat ja kohderyhmänä erityisesti taloyhtiöissä asuvat. Mikäli tunnistat itsesi näistä kriteereistä, käypä tsekkaamassa Motivan vinkit taloyhtiöille täältä. Sivuilla todetaan, että taloyhtiön hoitokuluista 30-40 % kohdistuu lämmitykseen, kiinteistösähköön sekä vesi- ja jätevesikuluihin. Jos taloyhtiössä on ”energiahukka irti”, se voi hotkaista jopa 30 % taloyhtiön käyttämästä energiasta. Hukkakulutuksen maksavat aina asukkaat. Motiva kannustaakin taloyhtiöitä osallistumaan teemaviikkoon ja arpoo ilmoittautuneiden taloyhtiöiden kesken 300 euron lahjakortin talkooeväisiin.

Oletko miettinyt, mitkä seikat vaikuttavat energiankulutukseesi? Sähkönkulutus ja lämmitys tulevat todennäköisesti monelle meistä ensimmäisenä mieleen. Entäpä veden käyttö, ruokailu, liikkuminen, jätteet, ostaminen? Arkipäivän juttuja jokaiselle meistä ja jokainen niistä kytköksissä energiankulutukseemme tai – teemaviikon merkeissä – energiansäästömahdollisuuksiimme. Teemme yhden vuorokauden aikana lukuisia valintoja ja päätöksiä, jotka linkittyvät materiaalien käyttöön ja energiaan. Oamkissa seuraamme systemaattisesti kampusten energiankulutusta (sähkö, lämmitys, vesi) ja jätejaekertymiä. Samoin saamme tietoa kampusten lounasravintoloissa tuotetusta lautashävikistä sekä opiskelijoiden ja henkilökunnan paperinkulutuksesta. Opiskelu- ja työmatkaliikkumisen seurantaan meillä ei ole välineitä, sen arviointi jää jokaisen itse kunkin omalle vastuulle.

 

Turhien valojen sammuttelija,
Outi Virkkula, lehtori (Luonnonvara-ala)

J.K. Jos energia-asiat kiinnostavat, niin  löydät kiinnostavan blogitekstin ”Kohti päästötöntä energiaa – mennäänkö ja mitä reittiä?” täältä.

Lähteet: www.energiansaastoviikko.fi, www.motiva.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *